Met je poten in de modder.

Floor van Dijk

Marketeer

Voor ons nieuwe beeldconcept van de varkenshouderij hadden we nieuwe foto’s nodig. Van varkens. En de oplossingen die wij varkenshouders bieden. Dus dat betekende de blubber in. Nou dat laatste viel gelukkig mee. Maar ik veruilde wel mijn mantelpakje, dat ik de dag ervoor droeg om naar een beurs te gaan, voor laarzen en een overal. Die afwisseling is juist wat mijn werk bij Nedap zo leuk maakt!

Varkensstal

Met ons nieuwe concept willen we warme beelden van mooie dieren laten zien. Daarom kozen we allereerst een schone, lichte stal uit met gezonde, blije varkens zodat we mooie foto’s konden maken. Want een mooie koe of een mooi varken, daar wordt een veehouder blij van.

 

Varkens zijn niet bang

Het fijne aan de stal waar we nu mochten fotograferen was de eigenaar. Die gaf ons alle ruimte en vrijheid om mooie foto’s te maken. Het is ook heel fijn dat zijn varkens niet bang zijn voor mensen. Door de rust in de groep bleven ze gewoon lekker liggen, ook al kwam ik heel dichtbij!

 

opbouwen van de set

Na aankomst begonnen Frans Dekker, de fotograaf en Barry de Louw, de graphic designer van ons reclamebureau en ik met het verkennen van de ruimte en het ophangen van de lampen. De belichting is exta belangrijk omdat varkensstallen eigenlijk altijd donker zijn. De ijzeren voerstations brengen ook niet veel sfeer mee. Het is daarom lastiger om het warme gevoel dat we willen overbrengen in de foto’s te krijgen. Bij de foto’s van koeien die we eerder maakten was dat een stuk makkelijker omdat hun stallen open zijn. Ook het voer dat hier altijd op de grond ligt, maakt het al veel sfeervoller!

 

samen met de Graphic Designer

Zo’n nieuw beeldconcept ontwikkel ik als marketeer natuurlijk niet alleen. Ik werk daarvoor samen met ons reclamebureau. Voor deze shoot gingen de graphic designer en de fotograaf mee. De graphic designer keek steeds hoe we het bedachte beeldconcept vertaalden naar mooie foto’s. De fotograaf legde deze foto’s dan vast. Ik selecteerde de juiste varkens.

 

achter je laptop tussen de varkens

Achter je laptop tussen de varkens. Een keer wat anders dan achter je laptop op kantoor zitten! Wel heel handig om meteen de resultaten te kunnen bekijken. Want het is toch best een onderneming zo’n shoot, dus we willen het graag in één keer goed doen. Gelukkig hebben we een fijne samenwerking waarin iedereen vanuit zijn eigen expertise meedenkt. Zo vullen we elkaar goed aan. Samen kijken we naar wat werkt en wat niet.

 

fotogenieke zeugen

Als duidelijk was hoe we de foto wilden maken, selecteerde ik de meest fotogenieke zeugen. En dan kwam het lastigste gedeelte: deze eigenwijze dames laten doen wat wij wilden! Want eigenwijs zijn ze. Je kunt ze dan ook niet dwingen. Dan doen ze juist het tegenovergestelde. Het kwam dus neer op verleiden met brokjes, lief naar ze lachen en héél veel geduld hebben.

 

nieuwsgierige varkens

Gelukkig zijn varkens wel nieuwsgierig. En zo’n man met een raar apparaat dat daar op de grond zit, is toch wel interessant… Sommige kwamen dan ook helemaal uit zichzelf even een kijkje nemen. Maar meestal waren het toch de brokjes die hun interesse wekten.

 

Kraamstal

Toen de fotoshoot in de stal met zwangere zeugen klaar was, gingen we verder in de kraamstal. Want ook daar wilden we beelden van vastleggen. Dus begon het hele traject opnieuw. Maar deze keer met mooie moeders en super schattige biggetjes. Babe was er niks bij!

 

Niet bang voor dieren.
Gelukkig ben ik absoluut niet bang voor dieren. Anders had ik een zware dag gehad! Ik vond het juist heerlijk om zo een dagje met beesten bezig te zijn. Dat komt natuurlijk ook wel door mijn vooropleiding in de agrarische sector. Daarnaast ging ik vroeger vaak mee melken met mijn broer. Wat mij betreft gaan we dus vaker de boer op voor een shoot!

Nedapper Floor van Dijk
Na de Agrarische Hogeschool waar ik agrarische bedrijfskunde studeerde ging ik naar de Radboud Universiteit Nijmegen voor de master bedrijfscommunicatie. Inmiddels werk ik alweer drie jaar bij Nedap Livestock Management. Mijn baan hier is ontzettend dynamisch. De ene dag moet ik er netjes uitzien vanwege een beurspresentatie waarbij veel pers aanwezig is. De andere dag sta je bij een stel varkens in de stal terwijl je je de volgende dag weer met de website bezighoudt. Maar bij alles gaat het om dieren. Om levende wezens. En dat is wat mij aanspreekt in de marketing van onze producten.