Studeren en programmeren goed voor de gezondheid

Michiel Klitsie

Software ontwikkelaar

Bij Nedap meewerken aan innovatieve projecten en daarnaast op de universiteit als een eerstejaars rondsjouwen met te zware boeken en ieder college lekker nerdy helemaal vooraan zitten. Ik vind die combinatie van werken en weer mogen studeren geweldig!  Dus ook al moeten we soms boeken van 1.000 pagina’s lezen of flink doorwerken om een opdracht op tijd af te hebben; mij motiveert het alleen maar omdat je iedere dag nieuwe dingen leert.

Van student naar programmeur en vice versa
Ik ronde in april 2015 mijn studie Technische Geneeskunde af. Voor de baan die ik daarna vond, verhuisde ik naar Amerika om er daar vervolgens achter te komen dat het academische leven niets voor mij was. Maar wat wilde ik dan? Op Life@Nedap las ik over Liesbeth  die via Nedap University  werd opgeleid tot software ontwikkelaar. Dat sprak me aan. Ik had namelijk altijd al interesse in programmeren, houd van studeren en wil geen afscheid nemen van de medische wereld. Misschien paste software ontwikkelaar bij Nedap Healthcare  wel bij me? Hoewel het niet voor de hand liggend is om na Technische Geneeskunde die kant op te gaan besloot ik toch te solliciteren op de vacature van Nedap University. Zouden Groenlo en Nedap beter bij me passen dan Amerika en mijn vorige baan?

Ik heb altijd al interesse in programmeren gehad, houd van studeren en wil geen afscheid nemen van de medische wereld.

Logische keuze
Het antwoord was ‘ja’; Nedap paste. Al tijdens het kennismakingsgesprek was er een goede klik. Bovendien was ik onder de indruk van de marktgroep Healthcare. Tijdens het kennismakingsgesprek vroegen ze mij naar mijn achtergrond, naar waarom ik bij Nedap wilde werken, welke ideeën voor software en software veranderingen ik voor ogen had… Dat soort vragen. Toen dat allemaal goed ging, mocht ik door naar de tweede ronde die bestond uit een skills test. Hierin moest ik met het oplossen van logische puzzels laten zien dat ik een logische manier van redeneren beheers en oplossingsgericht kan denken. Daarbij moest ik uitleggen waarom ik koos voor een bepaalde probleemoplossing. Spannend en heel leuk vond ik het! Op de terugweg naar huis werd ik al gebeld en vroegen ze of ik begin november kon beginnen als software ontwikkelaar bij Nedap Healthcare en student aan de Nedap University. Dat kon, wilde en deed ik!

Student tussen de studenten
Ik had niet verwacht dat ik na mijn studie weer zo snel in de collegebanken mocht, maar ik geniet er wel van. Op de uni zitten we tussen studenten die volledig studeren. Wij als Nedap University team hebben afgesproken om tijdens alle colleges helemaal vooraan te gaan zitten, zodat we niks missen. Lekker nerdy! Ik hoorde via-via al dat we een beetje opvallen; die vijf mafketels van Nedap. Maar dat maakt niet uit. Ik geniet volop van opnieuw kennis vergaren! Afhankelijk van de modules en colleges zit je gemiddeld twee dagen in de collegebanken en werk je drie dagen bij Nedap. Handig is ook dat je opgedane kennis meteen kunt toepassen in je werk. Zo leerden we laatst de eerste stappen in programmeren in Java. Die kennis pas ik nu toe bij het maken van mijn eigen camera applicaties voor een wondzorg project waar ik aan werk. Een perfecte overlap tussen studie en werk dus.

Ik had niet verwacht dat ik na mijn studie weer zo snel in de collegebanken mocht, maar ik geniet er volop van.

Game on
Voor de eindopdracht van de module die we net afgerond hebben moesten we individueel een client/server systeem ontwikkelen waarin je tegen elkaar ‘Go’ kunt spelen, met elkaar kunt chatten en hints kunt vragen aan computer strategieën. Dat was even flink doorwerken, maar het is gelukt. Het blijft spannend om je resultaat vervolgens te presenteren om daarna beoordeeld te worden door Nedap en de universiteit. Gelukkig ging dat hartstikke goed! Nu heb ik dus mijn eerste certificaat binnen waarmee ik kan aantonen dat ik de betreffende module op de universiteit heb gehaald. De volgende module gaat over netwerksystemen, internet en hoe dit alles samenwerkt. Ik ben dus nog lang niet uitgeleerd!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Succesvol de eerste module van  Nedap University afgerond

Werken bij Nedap
In een platte organisatie als Nedap mag iedereen iets voorstellen; trek vooral je mond open en onderneem maar. Je collega’s zijn oprecht geïnteresseerd in jouw inbreng. Dat voelt erg goed. Ik kreeg hierdoor binnen no-time al goede feedback op ideeën die ik heb over dossiervorming en wondzorg. We zijn nu ook echt met de uitwerking ervan bezig. Mijn coach heeft me gelijk in contact gebracht met de juiste mensen. Zo’n support is natuurlijk de beste motivatie die je kunt hebben om enthousiast te blijven. Omdat ik het contact met de medische wereld niet wil verliezen, wil ik graag – als het kan – in de nabije toekomst één dag per week in het ziekenhuis gaan werken. Nedap geeft me de vrijheid om te kijken wat de mogelijkheden daarin zijn. Fantastisch toch, dat een bedrijf je op die manier stimuleert?! Ik heb geen moment spijt gehad van mijn terugkeer naar Nederland, de collegebanken en mijn nieuwe start als software ontwikkelaar. In tegendeel: hoe meer ik leer, hoe enthousiaster ik word!

In de nabije toekomst wil ik één dag per week in het ziekenhuis gaan werken vanwege het contact met de medische wereld. Geweldig dat Nedap mij daarin steunt!

Nedapper Michiel Klitsie
‘Na mijn studie Technische Geneeskunde besloot ik dat de academische wereld niet mijn ding was. Daarom solliciteerde ik via Nedap University om mijzelf zo om te scholen tot software ontwikkelaar. Naast het studietraject werk ik gewoon mee in het Nedap Healthcare team. Die combinatie van leren en werken houdt me fris! Ik ben nu drie maanden bezig en heb de eerste module net succesvol afgerond. Op naar de volgende!’