Van Nedap’er naar Feedbacker.

Irene Poppe

Learning and development advisor

Van Nedapper naar Feedbacker
Het blijft vaak ongemakkelijk. Als een collega je feedback geeft. Of als jijzelf feedback aan een collega moet geven. Maar toch is het nodig om goed samen te kunnen werken en om te groeien als team en als bedrijf. Voetbalteams analyseren na elke wedstrijd wat goed gaat en wat beter kan. En kijk waar dat het Nederlands Elftal gebracht heeft tijdens het WK van 2014! Het is een gemiste kans om dat als bedrijf of marktgroep niet te doen. Werk aan de winkel dus.

Een compliment is ook feedback, positieve feedback.

Doe ik het goed?
‘Als je niks hoort, dan doe je het goed’, was eigenlijk altijd de feedbackcultuur bij Nedap. Maar uit gesprekken met collega’s bleek dat er toch wel behoefte was aan antwoord op de vragen: hoe weet ik eigenlijk wat ik in mijn werk nog kan verbeteren? Hoe ga ik ermee om wanneer iemand mij daarop wijst? En hoe geef ik zelf op een goede manier feedback? Lastige vragen. Terwijl het al lastig genoeg is dat feedback geven of krijgen vrijwel altijd gepaard gaat met ongemakkelijke gevoelens. Maar ook daarin jezelf verbeteren, past binnen Nedaps idee van talentontwikkeling.

Feedback1920
Lekker ongemakkelijk
Feedbacksituaties brengen altijd lastige gevoelens met zich mee. Of je nou feedback geeft of krijgt. Want wie ben jij om iemand feedback te geven? Klopt jouw mening of opvatting eigenlijk wel? En mag je wel tegen je collega zeggen wat je ervan vindt? Misschien vindt hij jou daarna wel niet meer aardig… Dat wil je natuurlijk ook niet. Toch je mond houden dan maar? Al dat soort vragen spoken bewust of onbewust door je hoofd bij het geven van feedback. Bij het aannemen van feedback is het al niet veel beter. Want probeer maar eens gewoon ‘dankjewel’ te zeggen bij een complimentje. Of niet in de verdediging te schieten bij kritiek. En toch is het belangrijk om over deze lastige gevoelens heen te stappen. Want goede feedback kan je als mens, als team en als bedrijf verder brengen.

Op een goede manier feedback geven zou een tweede natuur moeten zijn; een reflex

Feedback als reflex
We besloten dat we feedback geven en krijgen veel meer onderdeel wilden maken van Nedaps bedrijfscultuur. Het zou eigenlijk een soort tweede natuur voor medewerkers moeten worden; een reflex. Dus niet ergenissen of complimenten opsparen tot een volgend overleg of ze zelfs nooit uiten. Maar op het moment dat je iets constateert waar jij feedback op wilt geven, dat ook op een verstandige manier kunnen doen. En wanneer jijzelf feedback ontvangt, daar ook goed mee om kunnen gaan. Want alleen dan draagt feedback bij aan het verbeteren van de prestaties en ontwikkeling van Nedappers. Daarom maakten we de training Feedback als Reflex. Deze training past perfect binnen ons People Excellence Programme waarin we alles doen om onze medewerkers te laten excelleren. De training mocht ik helemaal zelf opzetten; een flinke maar hele leuke klus!

Typisch Nedap
Toen duidelijk was dat mijn collega’s behoefte hadden aan meer kennis over het geven en ontvangen van feedback, kon ik aan de slag. Werken vanuit een behoefte is namelijk typisch Nedap, ook intern. En dat is hartstikke tof! Want dan weet je waar je het voor doet. Ik nam een afstudeerder aan die onderzocht wat er nodig is om een sterke feedbackcultuur te krijgen. Op basis van dit onderzoek, stelde ik samen met een aantal trainers de Feedback als Reflex training samen. Van het begeleiden van mijn afstudeerder tot aan het evalueren van de trainingen met deelnemers: ik deed het allemaal. Die vrijheid en diversiteit zijn opnieuw typisch Nedap. En het is hartstikke leuk om zo betrokken te zijn bij je eigen project! Als deelnemers de training dan bovendien positief beoordelen, weet je waarvoor je al die moeilijke knopen doorhakte en al die uren maakte.

Professionele feedbackers
De eerste Feedback als Reflex trainingen zijn inmiddels gegeven en de reacties waren positief. Yes! Deelnemers gaven aan dat zij na de training beter om kunnen gaan met het krijgen van feedback. Omdat ze niet meer in de verdediging schieten, maar ervan uitgaan dat de feedback goedbedoeld is; dat ze er van kunnen leren en groeien. Bovendien begrijpen ze na de training beter wanneer en hoe ze zelf feedback kunnen geven. Daardoor komt de instelling: ‘het zal wel’, of ‘het is niet aan mij om er wat van te zeggen’, steeds minder voor. Heel fijn want streven naar kwaliteit betekent ook durven uiten wanneer iets je wel of niet bevalt. En dat doen nu steeds meer Nedappers! Op een prettige, open en vriendelijke manier. Alsof ze er voor geleerd hebben.

Over Nedapper Irene Poppe
‘Als Learning and development advisor bij Nedap zorg ik ervoor dat collega’s de juiste mogelijkheden hebben om zichzelf verder te ontwikkelen. Als onderdeel daarvan bieden we hen verschillende trainingen aan. Dat doen we op basis van wensen die collega’s zelf, hun leidinggevende of Nedap als organisatie heeft Dat maakt mijn werk erg leuk; je voorziet namelijk echt in een behoefte. Binnen mijn functie heb ik ook nog eens veel vrijheid. Van het inventariseren van de wensen tot het aannemen van de juiste trainers en het opzetten van de trainingen: allemaal mijn verantwoordelijkheid!’