Vroeger was alles anders.

Edwin Schäperclaus

Productontwikkelaar

Vroeger was alles bij Nedap toch een stuk anders. Niet beter of slechter; wel anders. Alleen al doordat we van productiebedrijf naar technologie- en softwarebedrijf zijn gegaan. Maar die dynamiek binnen het bedrijf zorgt er juist voor dat werken bij Nedap niet saai wordt. Zelfs niet na drieëntwintig jaar, want zolang werk ik hier al. En van al die jaren zijn de dagen dat ik met tegenzin naar m’n werk ging op één hand te tellen.

Als je maar lol hebt
‘Hoe hou je het vol?’ vragen mensen wel eens als ze horen dat ik al drieëntwintig jaar bij Nedap werk. Maar voor mij is daar niks moeilijks aan. Plezier in je werk is het belangrijkst. En de vrijheid die ik bij Nedap heb, zorgt daar bij mij al drieëntwintig jaar voor: de sfeer met collega’s is goed, alles gaat heel gemoedelijk, onze werplekken zijn prettig, heerlijk ruim en licht. Het voelt daardoor alsof ik thuis werk. Ik ga hier iedere dag weer met plezier naar toe. De behoefte om van werkgever te wisselen heb ik nooit gehad. Maar binnen Nedap heb ik wel een heel traject doorgemaakt; van matrijzenmaker – een soort mallen voor de kunststofproducten die Nedap toen nog produceerde – in de gereedschapmakerij tot productontwikkelaar op de afdeling Research & Development bij Nedap Livestock Management. Wel ga ik nog geregeld even kijken op de gereedschapmakerij. Om te overleggen en omdat ik het natuurlijk ook gewoon leuk vind om op m’n oude plek terug te komen.

Je eigen geld en tijd verspil je ook niet, dus dat van de baas ook niet.

Blijven leren, blijven groeien
Toen ik drieëntwintig jaar geleden bij Nedap aan de slag ging, beviel het mij uitstekend in onze gereedschapmakerij. Maar ik ben wel altijd cursussen blijven volgen; slijpen, draaien, frezen, dat soort dingen. Daarnaast vond ik ook het tekenen en uitdenken van dingen leuk. Toen mijn leidinggevende voorstelde dat ik daarom mijn HBO-diploma werktuigbouwkunde maar moest gaan halen, leek me dat leuk maar ook zwaar. Dat moest namelijk in de avonduren. Gelukkig deed ik het en heb ik de opleiding succesvol afgerond. Toen er een tijdelijke plek vrij kwam bij Livestock Management begon ik daar eerst maar eens voor een half jaar om te kijken of het beviel. Dat is alweer zeven jaar geleden; ik ben er niet meer weg gegaan. Wel was het even wennen aan de vrijheid die ik er kreeg. In de gereedschapschapsmakerij zei de baas namelijk wat je moest doen. En dan deed je dat. Nu had ik ineens alle vrijheid. Sindsdien denk ik maar steeds: doe het zoals je het thuis ook zou doen. Je eigen geld smijt je ook niet over de balk en je eigen tijd verspil je ook niet graag. Dus doe je dat ook met het geld en de tijd van de baas niet. Heel simpel eigenlijk.

Je bent jong en je wilt wat
In de jaren dat ik bij Nedap werk, is niet alleen mijn rol binnen het bedrijf veranderd. Ook Nedap zelf blijft zich ontwikkelen. Bijvoorbeeld door van productie-, naar technologie- en softwarebedrijf te groeien. Daarnaast groeiden we enorm in omvang. Vroeger kende iedereen iedereen. Dat is nu anders. Ook komen er steeds meer jonge mensen bij ons werken. Heel goed want zij brengen nieuwe kennis met zich mee. Dat merk je bijvoorbeeld aan hun presentatie- en communicatievaardigheden; die zijn enorm goed ontwikkeld. Ikzelf heb daar op school nooit iets over geleerd! Maar waar ze ook goed in zijn is alles heel snel willen. Als het nodig is, trek ik dan aan de rem. Want goede dingen maken kost nu eenmaal tijd. Al met al vult het elkaar zo goed aan. Ik hoop dan ook dat ik nog jaren bij Nedap mag blijven!

Het team op de beurs Eurotier.
Het team op de beurs Eurotier.

Nedapper Edwin Schäperclaus
Ik werk al drieëntwintig jaar bij Nedap. Na de technische school volgde ik de MTS. Tijdens het doen van mijn stageopdrachten bij een universiteit en Akzo kwam ik op het idee om de instrumentenmakersopleiding in Leiden te gaan volgen. Mijn eindwerkstuk voor die opleiding mocht ik in de gereedschapmakerij van Nedap mijn oefenwerkstuk voor mijn examen maken. Nadat ik geslaagd was, ben ik bij Nedap begonnen met het maken van matrijzen voor de kunststofproducten die Nedap vroeger produceerde. Door het volgen van de HBO-opleiding werktuigbouwkunde ben ik intern doorgegroeid tot productontwikkelaar op de afdeling Research & Development van Livestock Management.