Wonen in Noorwegen en werken bij Nedap in Groenlo.

Patrick Scholten

Software Ontwikkelaar

Patrick-on-a-stick
Wonen in het groene Noorwegen en werken bij Nedap in Groenlo; dat doe ik. Terwijl ik uitkijk over de bergen en bossen in Noorwegen, rijdt Patrick-on-a-stick (een ipad op een segway en bij Nedappers ook wel bekend als De PatMobiel) tussen mijn collega’s bij Nedap rond. Goed geregeld toch?! En dat allemaal dankzij mijn klik met Nedap, de zoektocht van mijn vrouw naar een baan, onze camperreis door Noorwegen en Nedap’s ruimdenkende houding ten opzichte van het allernieuwste werken.

Solliciteren vanuit de camper
De bedoeling was gewoon een rondreis door Noorwegen zoals we al vaker gedaan hadden. Mijn vrouw, ik en de kinderen in een camper op zoek naar mooie plekjes. Alleen had mijn vrouw Irene deze keer een leuke vacature gezien. En omdat zij al langere tijd op zoek was naar een baan als logopediste, besloten we een omweg te nemen tijdens onze camperreis zodat zij op gesprek kon komen. Vooraf even snel de korte broek en slippers omgeruild voor een nette outfit en zo het gesprek in gegaan. Je raadt het al: aangenomen. Hartstikke leuk natuurlijk! Maar nu? Dat betekende dat we moesten gaan emigreren. Dat ging ineens allemaal wel heel snel!

Terwijl ik uitkijk over de bergen en bossen, rijdt Patrick-on-a-stick tussen mijn collega’s rond.

Mislukt ontslag
Vanwege gedoe met mijn vorige werkgever had ik aardig wat moeite moeten doen om bij Nedap aan de slag te kunnen. Maar dat had ik er graag voor over omdat de manier van werken en de producten die Nedap maakt gewoon bij mij passen. Het is een interessant bedrijf waar veel gebeurt. Mijn baan bij Nedap opzeggen vond ik dus best moeilijk, maar ik wilde ook dat mijn vrouw deze kans kon pakken. Dus toch met lood in m’n schoenen mijn leidinggevende Guus gebeld om mijn ontslag in te dienen. Dit was het dan, dacht ik nog. Waar ik geen rekening mee had gehouden was de reactie van Guus: ‘Patrick, wij gaan natuurlijk kijken hoe we je hier bij Nedap kunnen houden. Ook al verhuis je naar Noorwegen.’ Wauw dacht ik toen, ontslagpoging mislukt. Wat geweldig! Nu moesten we alleen nog gaan bekijken hoe we mijn wonen in Noorwegen en werken in Nederland vorm konden geven.

Eerst live dan digitaal
In het begin was het nog best even zoeken naar een goede manier van werken. We hadden bij Nedap natuurlijk wel al ervaring met het werken met mensen in het buitenland. Daarvan wisten we dat zo’n samenwerking alleen werkt als die persoon eerst ongeveer een jaar in levende lijve in het team meedraait. Want dan leert diegene hoe het er binnen dat team aan toe gaat. En die kennis heb je nodig voordat je op afstand gaat samenwerken. Daarbij moet je altijd om de zoveel tijd terugkomen om te bekijken wat er veranderd is en om de dynamiek van de groep weer te ervaren. Dus spraken we af dat ik sowieso tien keer per jaar terug ga naar Groenlo om daar gedurende een week weer gewoon mee te draaien in het team en met mijn leidinggevende te overleggen en evalueren hoe we vinden dat de samenwerking verloopt.

Is daar iemand?!?!
Omdat er al meer thuisgewerkt werd bij Nedap, waren de tools die dat mogelijk maken er allemaal al. Dat scheelde. Want of ik dan in Groningen of hier in Noorwegen zit, dat is in principe hetzelfde. Zo communiceerden thuiswerkers vaak vooral met collega’s via de chat. Zo ook ik dus. Maar soms werd er dan ineens niet meer gereageerd. Bijvoorbeeld als een collega in real life aan het bureau van mijn chatpartner kwam staan. Heel vervelend want ik kon natuurlijk niet zien wat er aan de hand was! ‘Oh sorry’,  kreeg ik dan te horen als een collega weer antwoordde, ‘ik was even weg want er werd taart getrakteerd.’ Dubbel pech dus voor mij: wachten op antwoord en ook nog taart missen! Om meer betrokken te zijn en de communicatie te verbeteren, bedacht iemand toen Patrick-on-a-stick. Dat ben ik, maar dan digitaal: een ipad op een segway. Patrick-on-a-stick is overigens de officiële naam. Maar onder Nedappers wordt het ook wel de PatMobiel genoemd. Een zeer eervolle verwijzing naar de BatMobiel!

Toen Patrick-on-a-stick binnenkwam, wilde iedereen aan me zitten.

Patrick-on-a-stick
Een collega kwam met het idee om mij op een of andere manier digitaal op kantoor neer te zetten. Eerst wilden we dat in de vorm van een webcam doen, maar dan ben je natuurlijk nog niet flexibel. Een andere collega bedacht toen het idee van Patrick-on-a-stick; een ipad op een segway die ik vanuit Noorwegen kan besturen zodat ik kan zien wat er gebeurt op de afdeling. Ik dacht: dit is een grapje. Maar een paar dagen later was het besteld! Geweldig natuurlijk. Want nu rijd ik dus in Groenlo tussen mijn collega’s door terwijl ik thuis in Noorwegen van mijn uitzicht geniet. Dankzij Patrick-on-a-stick kan ik eenvoudig aanschuiven bij meetings, zien wat er op de afdeling allemaal gebeurt, zien wie er tijdens een vergadering aan het woord is en ben ik weer ‘fysiek’ aanwezig waardoor ik weer een gelijkwaardige gesprekspartner ben tijdens gesprekken en overleggen. Bovendien kan ik nu ook de non-verbale communicatie weer opvangen en hoeven collega’s niet meer met laptops te sjouwen om mij aanwezig te kunnen laten zijn bij overleggen. Ik rijd er nu zelf wel naartoe. En dat alles terwijl ik lekker vanuit mijn Noorweegse huis kan werken. Super! Toen Patrick-on-a-stick binnenkwam gingen we natuurlijk eerst een testrondje maken. Helaas gebeurde daarbij meteen een ongelukje waardoor een onderdeel van mijn digitale zelf afbrak! Iedereen wilde ook aan me zitten. Gelukkig ben ik goed ingeburgerd op de afdeling. Patrick-on-a-stick is een mooi voorbeeld van hoe Nedap het oplost: praktisch, gebruiksvriendelijk en eenvoudig.

Meer afstand = meer contact
Ik was wel bang dat ik me eenzaam zou gaan voelen omdat ik natuurlijk toch alleen thuis werk. Gelukkig valt dat mee doordat ik daar eigenlijk gewoon te druk voor ben! Wat ik wel mis, is even een praatje maken bij de koffieautomaat zodat je hoort hoe het met iemand is; het verhaal achter je collega. Maar gedurende de dag heb ik zoveel contact met collega’s dat ik me helemaal niet eenzaam voel. Bovendien merk ik dat ik meer communiceer omdat ik mij bewust ben van de afstand. Zo heb ik veel meer en intensiever contact met klanten. Dat is ontzettend leuk! Klanten kunnen mij bovendien ook makkelijk bereiken omdat Nedap ervoor gezorgd heeft dat ik mijn interne nummer heb behouden. Zij ondervinden er dus absoluut geen hinder van dat ik in Noorwegen zit. Maar toch gewoon even horen van een collega hoe de verbouwing is gegaan, of de kleine bewonderen waarmee iemand vol trots op kantoor komt, dat mis ik wel. Daar geniet ik tijdens mijn tien weken per jaar in Groenlo dus extra van!

Patrick-in-Noorwegen
Alsof het op deze manier kunnen werken voor een innovatief bedrijf als Nedap nog niet perfect genoeg is, bevalt het wonen in Noorwegen ook nog eens uitstekend! Wij gingen hier sowieso al vaak op vakantie; de weidsheid en de bergen bleef ons trekken. Het is tien keer zo groot als Nederland terwijl er vier keer zo weinig mensen wonen. We wonen nu op een landgoed waar ik kan wandelen in mijn eigen tuin. Soms raken we de kinderen er zelfs in kwijt! Dat kun je je in Nederland toch niet voorstellen? We wonen aan een meer terwijl we in de verte de bergtoppen met sneeuw zien. Gelukkig is mijn vrouw ook helemaal gelukkig in haar baan hier, want daar is het immers allemaal om begonnen! De aankomende jaren zitten wij hier nog goed.

Na werktijd een fijne wandeling.
Na werktijd een fijne wandeling.

Over Nedapper Patrick Scholten
‘Ik was producteigenaar, dus verantwoordelijk voor één van de producten binnen Nedap Healthcare. Met mijn verhuizing naar Noorwegen heb ik die rol achter me gelaten omdat leidinggeven op afstand weer een lastiger verhaal is. Nu werk ik als één van de twaalf ontwikkelaars met heel veel plezier aan één van de producten binnen Nedap Healthcare.’