Zeven product developers op een UX-conferentie

Selvi Ratnasingam

Product developer

Even op en neer naar Helsinki om een UX-conferentie bij te wonen terwijl je werkt als product developer. Is dat niet raar? Niet bij Nedap. Omdat je hier als product developer meer bent dan een ontwikkelaar. Jezelf breed ontwikkelen wordt dus alleen maar aangemoedigd! Maar Nedap zou Nedap niet zijn als je zo’n uitje niet eerst zelf moet initiëren en regelen.

Helsinki tässä me tulemme!
Tijdens mijn sollicitatie vertelden ze mij meteen al dat je als ontwikkelaar bij Nedap Healthcare meer bent dan dat. Je bent bezig je eigen ideeën te verwezenlijken. Daarbij kijk je altijd naar hoe het product dat je ontwikkelt gebruikt wordt en wat het effect ervan op de gebruiker is. Daarom besloot ik dat ik naar de UX-conferentie Interaction16 wilde. In Helsinki. Maar kon dat? Ja, dat kon. Onze marktgroepleider Guus Droppers gaf aan dat we moesten gaan als wij dachten dat het ons verder hielp in ons werk als product developer. Aan ons dus om te bepalen of wij het nuttig en interessant vonden. Vliegtickets, conferentiekaarten en hotel regelde ik samen met mijn collega’s Ruben Swieringa en Matthijs Langenberg. Uiteindelijk vertrokken we op dinsdagochtend met z’n zevenen richting Helsinki. Dat vonden we: Helsinki here we come. Super dat dit bij Nedap mogelijk is natuurlijk!

Bij Nedap beoordeel je zelf wat je nodig hebt voor je ontwikkeling. Soms is dat een UX-conferentie in Helsinki.

Luisteren, praten, leren
Het programma van de conferentie was erg divers en bood daarmee voor ieder wat wils: zoals talks over nieuwe designtechnieken, valkuilen van UX-projecten, leiderschap vaardigheden en gedragsverandering. We woonden soms samen en soms apart de talks bij die aansloten bij onze interesses. Om daarna te bespreken wat we gehoord en geleerd hadden. Zo haalden we het meeste uit het volle, maar zeer interessante programma. We kregen daarnaast ook veel praktische tips en handvatten, bijvoorbeeld over de werking en het gebruik van design frameworks. Of over hoe je een design kan beoordelen. Ook erg interessant en bruikbaar. Na al dat luisteren bood het Happy Hour uitkomst: een goede gelegenheid om te ontspannen en andere deelnemers te ontmoeten. Zo sprak ik een UX-designer uit Duitsland die dezelfde talk weer heel anders ervaren had. Daar leer je ook weer van; je hoort waar zij over nadenken of mee worstelen. Ik vond het erg leuk om zo ideeën en kennis uit te wisselen.

Interaction16_presentation

Perspectief gemist
Het verhaal over empathie is mij het meest bijgebleven. Dit ging erover dat jouw waarheid altijd maar één waarheid is. Iedereen ziet de dingen altijd vanuit zijn eigen perspectief. Als je dus een product maakt dat gebruikers vervolgens op een hele andere manier inzetten dan jij bedoelde, dan heb je een perspectief van de gebruiker gemist en iets vanuit een ander perspectief gebouwd. Je moet de gebruiker en context dan opnieuw gaan onderzoeken. Het was enorm inspirerend om een conferentie bij te wonen die juist niet over techniek gaat omdat je hier in de dagelijkse praktijk al zoveel mee bezig bent.

Enorm inspirerend om een conferentie bij te wonen die juist niet over techniek gaat.

Zaterdag Teamdag
Natuurlijk wilden we graag ook wat van Helsinki zien. Daarom plakten we er na drie dagen confereren één zaterdag aan vast. We kozen ervoor om op die dag de meest toeristische plek van Helsinki te bezoeken: Suomenlinna. Een fort gebouwd op een eiland. Hier konden we even heerlijk van de natuur genieten. De sfeer was tijdens ons hele verblijf eigenlijk goed en hetzelfde als onder werktijd: informeel waarbij we discussiëren en elkaar uitdagen, maar altijd op een leuke, vriendelijke manier.

Interaction16_teamdag

Nedapper Selvi Ratnasingam
‘Ik werk nu 1,5 jaar bij Nedap Healthcare als product developer   binnen het team Ons Planning. We werken in een klein team; mij spreekt dat enorm aan omdat het de sfeer lekker informeel maakt. Voordat ik bij Nedap begon, studeerde ik master Informatiekunde met Human Centered Multimedia als afstudeerrichting aan de Universiteit van Amsterdam. Na mijn master kwam ik terecht bij Nedap. En daar ben ik blij om! Vooral de impact die je hier zelf kunt hebben, spreekt mij aan. Meteen al als nieuwkomer krijg je veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Ik geniet daarvan!’