De mega ingewikkelde testmachine.

Roxie Muller

Productontwikkelaar

De onnodig ingewikkelde testmachine
Uiteindelijk viel het mee en heb ik maar één à twee dagen in mijn schuur hoeven doorbrengen. Toen was ‘ie af: de ingewikkelde testmachine. Of nee: de onnodig ingewikkelde testmachine. Alleen voor intern gebruik. En onnodig ingewikkeld omdat af en toe bij ons Nedappers toch onze nerdy kant naar boven komt. Dan willen we uittesten hoever we kunnen gaan met het gebruik van bepaalde technieken. Blijkbaar dus zover dat daar een goed bruikbare, maar vreselijk ingewikkelde machine uit voortkomt die nu een vaste plek heeft tussen onze testmiddelen.

De brainstormsessie liep uit de hand waardoor ik in mijn schuurtje eindigde.

Dierlijke productomgeving
We wilden bij Nedap Livestock Management weten of de prestaties van de sensoren die we gebruiken in ons product beïnvloed worden door draaiingen of schommelingen. Daarnaast wilden we verschillende sensoren met elkaar vergelijken. De sensoren gaan namelijk om de poot of hals van koeien en daar hebben ze het soms zwaar te verduren. Want we kunnen natuurlijk niet voorschrijven dat deze gebruikers er voorzichtig mee om moeten gaan! Daarom stellen we extreme eisen aan onze producten zodat we zeker weten dat ze goed en betrouwbaar presteren onder alle omstandigheden.  Om dat te bereiken moeten we zo’n sensor natuurlijk uitvoerig testen. Als team gingen we sparren over het bouwen van een testmachine hiervoor. Dat liep een beetje uit de hand waardoor ik al snel in mijn schuurtje eindigde om allerlei wilde ideeën uit te werken.

Gewichtheffen voor techneuten
De brainstormsessie over het bouwen van een testmachine werd namelijk een soort gewichtheffen voor techneuten. Wie kon de technisch meest uitdagende  oplossing bedenken die wel het juiste resultaat zou opleveren, namelijk een goed bruikbare testmachine. Daarnaast moest dit testapparaat ook aan een aantal andere eisen voldoen. Zo mocht er bijvoorbeeld geen metaal in verwerkt worden. Ik dacht natuurlijk dat ik een goed idee hiervoor had. Daarom ben ik vrijwel meteen na onze bijeenkomst mijn schuur ingedoken. Een collega hielp met de besturing en het programmeren. Enige uren en inspanning later was het een feit: de eerste onnodig ingewikkelde testmachine ter wereld! Nu kunnen we met dit apparaat de metingen doen die we willen; namelijk de prestaties van sensoren controleren en vergelijken. Het is dus behalve leuk ook erg nuttig dat we dit apparaat gebouwd hebben.

Een denkend hoofd en jeukende handen
Natuurlijk hadden we de testmachine ook veel minder ingewikkeld kunnen maken. Maar soms is het leuk om even helemaal los te gaan met alle kennis en kunde die je hebt. Buiten de lijntjes kleuren en dingen een keer helemaal anders doen om nieuwe inspiratie op te doen. Daarnaast check ik graag of het concept dat ik in mijn hoofd heb ook echt werkt door iets te maken met mijn handen. Super natuurlijk dat we daar bij Nedap de ruimte voor krijgen! Ik vind het namelijk heel leuk om met mijn handen te werken. Die jeuken geregeld tijdens mijn werk: in mijn schuur kan ik me dan uitleven. Voor ons testapparaat heb ik bijvoorbeeld alle tandwielen met de hand uitgezaagd. Onnodig (want dat kan ook automatisch gedaan worden), maar heerlijk om te doen.

De eerste onnodig ingewikkelde testmachine ter wereld is een feit.

Wobby
De onnodig ingewikkelde testmachine is een goed voorbeeld van hoe hobby en werk steeds meer met elkaar samensmelten. Dat zie je steeds meer gebeuren bij Nedap medewerkers. Volgens mij komt dat ook door de hoge mate van vrijheid en verantwoordelijkheid die we krijgen: dat motiveert om zo goed mogelijk te worden in wat je doet. En dat lukt het beste wanneer je doet wat je leuk vindt. De grenzen tussen werk en hobby vervagen dan vanzelf.

Nedapper Roxie Muller
Als productontwikkelaar bij Nedap Livestock Management ontwikkel ik het fysieke aspect van producten; alles behalve software en hardware. Ik werk nu twee jaar bij Nedap. Daarvoor studeerde ik industrieel ontwerp en werktuigbouwkunde. Ik had al gehoord dat Nedap een hip technologie bedrijf was. Toch ben ik hier gewoon via een advertentie in de krant terecht gekomen! Lekker old skool dus. Maar de vrije en ondernemende mentaliteit hier sprak me erg aan. Het klikte en ik kon aan de slag als productontwikkelaar. Tijdens en naast mijn baan werk ik het liefst met m’n handen: in m’n vrije tijd doe ik dat door meubels te maken, bij Nedap door snel iets in elkaar te knutselen om te kijken of het werkt.