Gaat er al een lampje branden?

Jeroen Smit

Productontwerper

Verlichting monitoren vanaf je telefoon, lampen automatisch uit als robots het werk doen en aan als er mensen binnenkomen, draadloze bediening op afstand… Bij Nedap Light Controls bedenken we heel wat oplossingen om verlichting energiezuiniger en efficiënter te maken. Bovendien onderzoeken we ook continu hoe we nieuwe businessmodellen kunnen ontsluiten. Daardoor zijn we al heel ver met de ontwikkeling van ons Light Management Systeem. Maar er is altijd ruimte voor innovatie en verbetering! Helemaal in deze tijden waarin de technologische mogelijkheden van verlichting volop in ontwikkeling zijn. Hoe gaaf is het dan om te mogen werken bij Nedap Light Controls?!

Van hardware naar software
Ondanks dat we een vrije jonge marktgroep zijn, zitten we alweer in een nieuwe overgang: doordat het gebruik van LED-verlichting enorm is toegenomen, is er vanuit de markt een ander soort vraag ontstaan naar ons Light Management Systeem. Eerder verkochten we dit systeem alleen in combinatie met onze armaturen. Maar tegenwoordig komen veel bedrijven die LED-verlichting hebben geïnstalleerd erachter dat ze niet de juiste besparing behalen zonder een goed light management systeem. Vandaar dat zij zich tot ons wenden. En vandaar dat wij bezig zijn om ons systeem ook als los product in de markt te zetten. Nieuwe lampen, nieuwe kansen!

In onze ‘war room’ brainstormen we over onze toekomstplannen. Best spannend!

Eenzame opsluiting in de war room
Veel mogelijkheden, veel kansen en veel vraag naar ons Light Management Systeem dus. Om daar een goed antwoord op te geven zijn we aan de slag gegaan met onze propositie. Oftewel, ons antwoord op de vraag met welke producten, diensten en aanbod we de markt op gaan. Met het beantwoorden van deze vraag zijn we nu volop bezig. Dat doen we door ons als taskforce terug te trekken in onze zogenaamde ‘war room’. Klinkt spannend! En dat is het eigenlijk ook best wel. We zonderen ons op deze manier even af van de buitenwereld om te brainstormen. Een paar dagen staan we dan stil bij belangrijke vragen en verdiepen we ons in bepaalde trends en ontwikkelingen. Na een dag of twee brainstormen presenteren we onze conclusies aan onze marktgroep en directie. Er ontstaan dan goede inhoudelijke discussies zodat we onze ideeën daarop kunnen bijstellen. De uiteindelijke resultaten bespreken we dan maandelijks. Het mooie is dat bijna alle disciplines binnen onze marktgroep hierbij betrokken zijn. Dit zorgt voor meer draagvlak. En uiteindelijk is onze nieuwe propositie dus niet alleen het kindje van ons als taskforce, maar het resultaat van en voor iedereen.

De kracht van eenvoud
Door het nadenken over onze nieuwe propositie kwamen we ook weer stil te staan bij de gebruiksvriendelijkheid van ons Light Management System. We willen ons systeem immers passend maken voor elke gebruiker. Want we hebben veel verschillende gebruikers. De kunst is om te achterhalen wat zij nu echt willen. Een kwestie van goed doorvragen en onderzoek doen. Dit hebben we onder andere geleerd tijdens de UX bootcamp die laatst bij Nedap werd gegeven. Heel inspirerend! Want hoe vertaal je nou gecompliceerde vraagstukken in een eenvoudige, gebruiksvriendelijke oplossing die ook nog eens makkelijk te implementeren is? Daarnaast zijn we ook altijd bezig met technische innovaties. Niet alleen het licht kunnen terugschakelen naar een bepaalde intensiteit, maar kunnen berekenen hoeveel licht (lumen) per vierkante meter er op bepaalde plaatsen nodig is waarna ons systeem de verlichting precies daarop afstemt. Zodat er altijd een constant lichtniveau beschikbaar is ongeacht de omgevingsomstandigheden. Dat zou toch mooi zijn?

Het begint met schetsen op papier: hoe moet het eruit zien, hoe moet het werken? Mooi om te zien wat dan uiteindelijk het resultaat is!

Tijd voor iets nieuws!
LED just screams for control. Omdat dit type verlichting zoveel mogelijkheden biedt! Zo kun je een LED-lamp zo instellen dat hij maar op tien procent intensiteit brandt als dat nodig is. Of je kunt in een ruimte automatisch de verlichting inschakelen wanneer er mensen aanwezig zijn en uitschakelen wanneer de ruimte leeg is. Bijvoorbeeld omdat robots het werk doen. Of je laat de lichtintensiteit afhangen van of de zon wel of niet schijnt. En stel nu dat bij een bedrijf een lamp uit of kapot gaat: dan is het handig om gelijk te weten wat er aan de hand is. Vaak krijgt de monteur dan een telefoontje zodat hij tijd kan inplannen om de lamp te komen repareren of vervangen. Maar daar gaat heel wat tijd overheen! Met ons Light Management System krijgt de installateur een mail van ons zodra er iets mis dreigt te gaan. Door op zijn telefoon in te loggen, kan hij op afstand gelijk zien wat er defect is dankzij een draadloze verbinding tussen ons Light Management Systeem en internet. Daarmee is het mogelijk om op afstand de verlichting te checken en te bedienen. Of om alvast tijd in te plannen voor het repareren van een lamp die bijna stuk is. Easy en gebruiksvriendelijk!

Het designen van de interface
Het designen van de interface.

Vroeger was alles beter?
De verlichtingsbranche is zich de laatste jaren in rap tempo aan het ontwikkelen. En daar gaan wij als Nedap Light Controls uiteraard graag in mee. Sterker nog; met veel ontwikkelingen lopen wij voorop. Het werk wordt hierdoor heel dynamisch. Toen ik een aantal jaar geleden begon bij Nedap Light Controls maakten we de armaturen nog zelf. Inmiddels is de hele verlichtingsbranche aan het overstappen naar LED-verlichting. En dat is maar goed ook, want LED is veel beter te besturen! Wij bieden tegenwoordig dan ook vooral een online dienstverlening voor het beheren van lichtpunten. Met dit systeem sturen we armaturen van andere fabrikanten draadloos aan en voorkomen we verspilling door slimme regelingen, door gebruik te maken van daglicht en door aanwezigheidsdetectie. Soms kan het energieverbruik hierdoor meer dan gehalveerd worden. Daarmee voorkomen we verspilling en helpen we bedrijven dus ook weer om competitiever te worden.

Nedapper Jeroen Smit
‘Na mijn afstuderen, nu tweeënhalf jaar geleden, ben ik gelijk bij Nedap aan de slag gegaan. Ik heb een bachelor in elektrotechniek en een master industrieel ontwerpen. Mijn technische kennis komt bij Nedap goed van pas! Ik werk als software interface ontwerper. Het liefst houd ik me dan ook bezig met producten en gebruikers. Het begint allemaal met schetsen op papier: hoe moet het eruit zien, hoe moet het werken? Mooi om te zien wat dan uiteindelijk het resultaat is! Ik probeer 39 uur per week te werken, maar er is zoveel moois te creëren en het zijn zo’n gave tijden dat dat meestal wel ietsje meer wordt!’