Hoe Liesbeth software ontwikkelaar werd

Liesbeth Wijers

Software ontwikkelaar

Ik dacht altijd dat ik mijn kans om developer te worden gemist had omdat ik geen informatica heb gestudeerd. Totdat ik een artikel las over een jonge vrouw die zichzelf, na het afronden van haar studie Geschiedenis, nog had leren programmeren. Nu werkte zij als software developer. Dat wilde ik ook! ‘Als zij het kan, kan ik het vast ook’, dacht ik toen ik dat interview las. Maar hoe? Want tijdens mijn studie Biomedische Technologie had ik wel in matlab geprogrammeerd om beeld- en signaalverwerking te doen of differentiaalvergelijkingen op te lossen, maar een complete (web)applicatie maken is wel even iets heel anders! Ik was vast nog lang niet goed genoeg om meteen al als junior software developer bij een bedrijf aan de slag te kunnen. Hoewel… Ik werkte al een paar uur per week bij Nedap. En dat bedrijf hield wel van anders dan anders en eigen initiatief. Gewoon vragen dan maar?

Onervaren op naar Lowlands
Dat deed ik: aangeven dat ik vanuit mijn functie als helpdeskmedewerker bij Nedap Healthcare en met mijn studie Biomedische Technologie op zak graag binnen Nedap wilde doorgroeien tot software developer. Ik verwachte enige scepsis of op z’n minst een wat afwachtende houding, maar nee. Ze waren enthousiast over mijn voorstel! Uiteraard wel op voorwaarde dat ik onwijs m’n best ging doen. Het is een ongelofelijk gaaf gevoel als je zo’n kans krijgt! En hoe fijn dat eigen initiatief bij Nedap zo gewaardeerd wordt. Ik kon vrijwel meteen beginnen door het team bij te staan dat alle applicaties voor Nedap at Lowlands ontwikkelde. En dat terwijl ik dus nog nooit een echte applicatie gemaakt had! Slik…

Daarom wil Nedap nu afgestudeerden gaan opleiden die een andere achtergrond hebben qua studie, maar wel affiniteit met software development.

Nedap University iets voor jou?
Nedap was zo enthousiast over mijn voorstel omdat zij over het algemeen altijd op zoek zijn naar goede software developers. Daarom wil Nedap nu intern afgestudeerden gaan opleiden die een andere achtergrond hebben qua studie, maar wel affiniteit met software development. Deze afgestudeerden komen voor een aantal dagen in de week bij Nedap in dienst en krijgen een aantal dagen per week les in vakken uit de studie Computer Science. Een super kans volgens mij! Omdat je theorie en praktijk meteen combineert. Lijkt dit jou ook wel iets? Kijk dan eens naar onze vacature voor studenten aan de Nedap University. Er zijn wel maar vijf plaatsen beschikbaar, dus snel lezen en aanmelden zou ik zeggen! Toen ik aan de slag ging met Nedap at Lowlands was dit opleidingstraject er nog niet. Ik werd meteen in het diepe gegooid. Natuurlijk kreeg ik wel de nodige hulp van mijn collega’s die ook aan het project werkten. Straks ga ik ook meedoen met Nedap University, zodat ik naast ‘learning by doing’ ook een goede theoretische basis krijg.

De dag voor Lowlands: de laatste puntjes op de i.
De laatste puntjes op de i: de dag voor Lowlands.

Vragen, vragen, vragen…
‘In het diepe gegooid worden’ betekende in mijn geval als software developer meewerken aan het Nedap at Lowlands project. We staan als Nedap op Lowlands om te laten zien dat Nedap een gaaf bedrijf is. We laten zien hoe je met behulp van techniek een compleet nieuw product kunt maken; dankzij een combinatie van hardware, software, design én de hele organisatie er omheen. Het samenkomen van al die onderdelen bepaalt het uiteindelijke succes, maar de software is een belangrijk onderdeel. Het Lowlands-team bevat dan ook altijd één of twee software developers. Dit zijn vaak developers die nog niet al te lang bij Nedap werken, want het Lowlands project is het ideale leerproject voor hen. Omdat het super tof is natuurlijk, maar ook omdat je geen fouten mag maken want dan merken duizenden bezoekers dat. Plus al hun vrienden op Facebook! Bovendien kunnen we de deadline (het Lowlands festival) niet stiekem verschuiven: je leert dus vanzelf het belang van goed plannen en omgaan met stress! De andere developers hadden allemaal een passende opleiding gedaan. Ik dus niet… Gelukkig had ik mijzelf onze programmeertaal (Ruby) al eigen gemaakt. Maar dan nog kwam er een heleboel op me af! Dat betekent bij Nedap: ga het zelf maar uitzoeken. Uiteraard met hulp van collega’s. En door te vragen, vragen, vragen en vragen.

Werken als software developer. Dat wilde ik ook! Maar hoe?

Liesbeth Live op Lowlands
En zo lukte het me toch maar wel mooi! Het was super leuk om iets te maken en dat dan live op Lowlands te zien. Tijdens het werken leerde ik vooral hoeveel ik nog niet wist: over hoe samenwerken aan hetzelfde stuk code heel anders is dan zelf iets vanaf het begin opzetten. En hoeveel kleine dingen er bij iets komen kijken. Zo konden bezoekers op Lowlands Rewards verdienen als ze overal waren ingecheckt. Dat wilden we laten zien op onze grote LED-schermen. Om dat technisch mogelijk te maken moest ik verschillende dingen goed programmeren: de route openzetten zodat de computer weet waar ‘ie moet kijken, een stukje logica maken dat bepaalt welke rewards als laatste zijn behaald en door wie. Vervolgens moest er een pagina in HTML komen die het plaatje toont van de persoon die de badges haalt. Gevolgd door een stukje CSS dat het geheel er mooi uit laat zien. Zo zie je waar je als developer allemaal aan moet denken! Leuk toch?

Liesbeth_fototeam
In het fototeam om onze gebruikers op de foto te zetten.

Liesbeth Wijers
‘Ik studeerde Biomedische Technologie. Ik ben afgestudeerd met een onderzoek naar  computational neuroscience: dat houdt in dat je via toegepaste wiskunde hersencellen beter kunt begrijpen. Heel interessant, maar ook heel theoretisch! Ik vond dat er te weinig raakvlakken waren met de echte wereld. Eigenlijk is het na deze studie alleen mogelijk om te gaan promoveren. Ik wil graag op een meer concrete manier impact maken op het leven van mensen! Omdat ik programmeren ook heel leuk vond, besloot ik een balletje bij Nedap op te gooien om daar als developer aan de slag te gaan. Aan die missie wordt nu hard gewerkt!’