Hoofd in de code

Software developer Joris

Joris van Dijk

Software Developer & deelnemer Nedap University

Langzaamaan verdwijnt het gepraat van collega’s naar de achtergrond, het wordt steeds stiller om me heen, wat vager ook. De miljoenen regels code roepen me en ik wil niks liever dan me afsluiten voor de buitenwereld en met al mijn kersverse Nedap University kennis op zak aan het puzzelen slaan.

Leren transplanteren

Ik programmeer zodat zorgverleners kunnen zorgen. Aandacht kunnen hebben voor de patiënt. Terwijl ik met mijn aandacht bij de code van OnsAdministratie ben. Ons oudste product. En dat merk je. Want de code van OnsAdministratie zit vol lessen die jongere producten nog niet bevatten. Lessen waar ik veel van leer. En daarom wilde ik hier na mijn studie Biomedische Technologie ook via Nedap University aan de slag: om te blijven leren. Want we vernieuwen, verversen, schrappen en schaven voortdurend. Waar kan het nog iets sneller, nog iets beter? Af en toe transplanteer je een deel en dan zet je een mooi, nieuw, glimmend stuk erin.

‘Ik wil concreet bijdragen aan goede zorg.’

Verdwaalde speurneus

Verdwijnen en verdwalen in de code om deze steeds weer te verbeteren. Als back-end developer doe ik niks liever. Met mijn scrumteam kijk ik voor OnsAdministratie naar data-opslag en optimalisaties hiervan. Momenteel verdwijn ik daarvoor tussen de cijfertjes. Wat ik nu bijvoorbeeld aan het oplossen ben zijn ‘lege’ financiële boekingen die in ons systeem verschijnen. Ons systeem maakt soms zelf boekingen zonder tarief, bedrag, product of debiteur aan. De klant heeft hier geen last van, want die lege boekingen worden niet in een factuur getoond. Maar een andere applicatie heeft daar wel last van omdat deze niet kan zien waarom de financiële boekingen leeg zijn: is het een fout van OnsAdministratie? Is het een fout van de zorginstelling? Is het überhaupt een fout of is de boeking terecht leeg? We willen daarom dat deze financiële boekingen niet meer in onze database aangemaakt worden als dat niet nodig is. Dat betekent speurwerk, het implementeren van een oplossing en dan heftig testen of de gekozen oplossing ook klopt.

‘Voor mij voelt Nedap als één grote speeltuin waarin je nuttig bezig kunt zijn. Tijdens Nedap University leer je de regels die gelden in deze speeltuin.’

Toegepast puzzelen

Dus stoei ik overdag met puzzels van soms wel 15.000 stukjes terwijl ik niet eens zeker weet of het er wel 15.000 zijn. Slim nadenken moet ik dan. En vertrouwen op mijn team. Want iedereen in mijn team richt zich op één deel van de puzzel, maar samen werken we aan en bewaken we het geheel. Zo houden we overzicht maar hoeven we dat niet constant allemaal te hebben. En dus kan ik me afsluiten als ik met mijn deel aan de slag ga. Alleen ik en de code die ik bekijk of schrijf. Kijkend naar oplossingen die knappe koppen voor mij hebben bedacht. Toegepast puzzelen dus. Terwijl ik oplossingen vergelijk en bespreek met collega’s. Dankzij de kennis opgedaan tijdens Nedap University kan ik op niveau meepraten met collega’s die veel meer ervaring hebben. Part-of-the-team ben je hier echt vanaf dag één.

Code klaagt niet

Praten over het idee achter het oplossen van de aandoening van een patiënt, zoals we tijdens mijn studie Biomedische Technologie deden, wil ik niet meer. Ik wil concreet bijdragen aan goede zorg. Maar ik wil niet rechtstreeks met klachten en kwalen van patiënten hoeven omgaan. Dus zijn Nedap Healthcare en developer voor mij een supermatch: ik vereenvoudig het werk van zorgleveraars vanuit een overzichtelijke, gecodeerde wereld. Nedap University bracht me hiervoor in no-time up-to-speed met de rest van het team. Het leerde mij goed nadenken over software en hoe software opgebouwd is. Tijdens colleges leerde ik hoe software werkt en tijdens de Nedap modules leerde ik die kennis toepassen. Binnen enkele maanden na het afronden van Nedap University kon ik al mijn eigen product lanceren: OnsBenchmark. Een benchmark-tool die rapportages maakt waarin stuurgegevens van zorginstellingen die met ons systeem werken worden vergeleken.

Nedapper Joris van Dijk

“Formulier op de website ingevuld, de volgende dag al op gesprek geweest, een paar dagen later een tweede gesprek en binnen een week was ik aangenomen voor Nedap University. Zo zag mijn sollicitatietraject eruit. Een doortastendheid waar ik heel enthousiast van werd. Voor mij voelt Nedap Healthcare als één grote speeltuin waarin je nuttig bezig kunt zijn. Tijdens Nedap University leer je de regels voor deze speeltuin. Voordat ik hier aan de slag ging studeerde ik Biomedische Technologie.”