I will survive

Survivallen bij Nedap? Dat kan. Zonder afritsbroek of tijgeren, maar met trainers en collega’s. Tijdens Nedap Survival Skills; een training voor alle nieuwe Nedappers waarin gewerkt wordt aan belangrijke vaardigheden zoals persoonlijke overtuigingskracht, time-management, creatief denken, presenteren, communicatievaardigheden en overtuigen. Is dat leuk? Voor sommigen wel voor anderen wat minder. Maar voor hen is er gelukkig weer iets anders te leren. Twee deelnemers – Rob van de Riet en Dennis Wonnink – vertellen.

Wat doe ik nou?
‘Misschien waren mijn verwachtingen anders dan die van de rest. Ik raakte in het begin in ieder geval gefrustreerd omdat ik vond dat we te lang bleven hangen bij bepaalde onderwerpen. Bovendien had ik andere leerdoelen dan de andere deelnemers’, vertelt Rob. ‘Gelukkig kon ik dat bespreken met de trainers en de andere deelnemers. Zij pakten het goed op en zo konden we samen bepalen hoe we ermee omgingen. Ik merkte dat ik mij daarna meer kon richten op het resultaat dat we wilden bereiken. En op hoe ik anderen daarin mee kon nemen. Uit de training kwam namelijk naar voren dat ik veel directiever ben dan ik dacht. Dat was een leuke ontdekking! Het is uiteraard fijn dat je tijdens zo’n training gehoord wordt en dat er wat met je feedback wordt gedaan. Sowieso wordt er bij Nedap naar ons geluisterd: zo gaven wij aan dat we het introductieprogramma op sommige punten niet diepgaand genoeg vonden waardoor het minder toegevoegde waarde had. Dat was in de groep na ons – de groep waar Dennis aan deelnam – meteen aangepast. Dat is natuurlijk super fijn! Zo merk je dat de trainingen echt voor ons gemaakt worden in plaats van dat ze van bovenaf worden opgelegd.’

Tijdens zo een training mag je natuurlijk gewoon keihard onderuit gaan.

Vallen. En weer opstaan.
‘Nedap Survival Skills was voor mij een hele leerzame training’, begint Dennis enthousiast. ‘Tijdens mijn studies en werk gaat het natuurlijk vooral om de techniek. Terwijl ik dankzij Nedap Survival Skills veel leerde over andere vaardigheden die je bij je werk ook dagelijks nodig hebt, maar waar je soms minder bij stilstaat. Het meest leerzaam vond ik de oefening met trainingsacteurs. Je mocht zelf een situatie inbrengen waar je in je werk tegenaan liep. Vervolgens ging je die situatie – en jouw eigen rol daarin – naspelen. Daarin mocht je natuurlijk gewoon onderuit gaan. En dat gebeurde dan ook bij mij! Want die acteurs maken het je niet makkelijk. Zo leerde ik wat ik wel en niet moet doen waardoor ik mij nu sterker voel wanneer zo’n situatie zich weer voordoet.’

Klein maar fijn
De training wordt zoveel mogelijk afgestemd op de deelnemers. Daarom bestaat de trainingsgroep maar uit een stuk of zeven Nedappers. ‘Ik vond die kleine groep heel prettig’, vertelt Rob. Dennis is het daarmee eens: ‘Zo kun je persoonlijke dingen inbrengen en kun je elkaar daar goed bij helpen. Verder mag je de dagen dat de training duurt ook vrij plannen hiervoor. Je hoeft het dus niet bovenop je dagelijkse werkzaamheden te doen. Daardoor is er echt tijd en ruimte om je aandacht bij de training te houden.’ ‘Ook heel positief vond ik dat wij de training afsloten met een gesprek met Ruben, onze CEO’, vult Rob aan. ‘Natuurlijk spreek je hem als Nedapper geregeld, maar nu konden we hem gericht vragen hoe hij zijn tijd nou managed of hoe hij zijn keuzes maakt in welke werkzaamheden hij wanneer oppakt. Dat was heel leuk en leerzaam!’

‘s avonds leer je elkaar toch op een andere manier kennen.

Samen slapen
Nedap Survival Skills is een training voor nieuwe medewerkers uit alle marktgroepen. Daardoor is het meteen een leuke manier om collega’s van andere marktgroepen en andere disciplines beter te leren kennen. ‘Ik vond het heel fijn om zo nieuwe contacten op te doen’, zegt Dennis. ‘Als ik nu binnen mijn eigen marktgroep de oplossing voor een probleem niet vind, dan weet ik nu bij wie ik uit een andere marktgroep terecht kan.’ Voor Rob lag het net weer even anders: ‘Toen ik na een half jaar bij Nedap aan de Nedap Survival Skills training deelnam, had ik mijn contacten bij andere marktgroepen eigenlijk al. Wat ik wel heel leuk vond, was dat we met de hele groep bleven overnachten op de locatie van de training. Zo leer je elkaar ’s avonds tijdens het eten en daarna weer op een andere manier kennen. Daardoor weet je beter hoe iemand in elkaar zit en begrijp je elkaar ook tijdens de training weer beter.’

Nedappers Dennis Wonnink en Rob van de Riet
Dennis: ‘Ik loop eigenlijk al vanaf mijn zestiende bij Nedap rond. Dat begon met vakantiewerk. Tijdens mijn opleiding HBO Informatica heb ik mijn afstudeeropdracht bij Nedap uitgevoerd. Daarna volgde ik de pre-master Computer Science aan de Universiteit Twente. Vervolgens mocht ik bij Nedap Light Controls aan de slag als softwareontwikkelaar. Voor mij betekent dat leuk werk in een leuk team!’

Rob: ‘Bij Nedap Light Controls ben ik verantwoordelijk voor de support. Voordat ik anderhalf jaar geleden bij Nedap begon heb ik eerst MBO Elecrotechniek gedaan en daarna volgde ik de opleiding HBO Elektronica. Vervolgens werkte ik drie jaar als hard- en softwareontwikkelaar bij een andere organisatie. Maar daar voelde ik mij te veel opgesloten; ik wilde meer contact met klanten en collega’s van verschillende disciplines. Bovendien merkte ik dat ik naast techniek nog veel meer dingen leuk vond. Daarom volgde ik een traineeship bij een groot installatiebedrijf waar ik bij verschillende afdelingen mee liep. Maar de organisatie bij het bedrijf vond ik te hiërarchisch. Daarom stuurde ik Nedap een open sollicitatie waarna ik aan de slag mocht in mijn huidige combinatiefunctie van commercie en techniek. Perfect voor mij.’