‘Iets met software ontwikkelen’

Erik Huizinga Nedap

Erik Huizinga

Developer Nedap University

Tijdens je studie Technische Geneeskunde een uitstapje maken naar Biomedische Technologie en vervolgens tijdens je afstuderen beginnen met Nedap University. Waarom niet? Erik deed het en werkt nu bij Nedap Healthcare aan het ontwikkelen van Android applicaties voor het product Nedap Ons, terwijl hij in de collegebanken verder leert over het ontwikkelen van software. Hoe heeft hij Nedap University ervaren? Je kunt je nog tot 15 oktober 2018 aanmelden voor Nedap University.

Developer worden

Erik wist al langere tijd dat hij iets met software ontwikkelen wilde gaan doen, maar kreeg daar binnen zijn studie niet de juiste tools voor aangereikt. Nedap University  bood een kans die hij niet wilde laten liggen. Ook al moest hij nog afstuderen. ‘Ik had interesse in softwareontwikkeling, maar had er nog geen kennis van’, vertelt Erik. Toch doorstond hij de technische toelatingstest. Een flinke dosis interesse en aanleg voor software ontwikkelen zijn namelijk de belangrijkste criteria. Dat je bij toelating nog niet de juiste skills beheerst, maakt dan niet uit: dat is juist welkom!

Werken en studeren

Vanuit zijn interesse voor Android, kwam Erik terecht in Team Mobiel bij Nedap Healthcare  waar hij momenteel werkt  . Toen bijvoorbeeld bleek dat gebruikers een veel te lange lijst met cliënten te zien kregen, wilde Erik dat oplossen. En dat lukte: een slimme functionaliteit zorgt er nu voor dat gebruikers cliënten kunnen verbergen. Een functie waar gebruikers nu dagelijks iets aan hebben. ‘Je werkt tijdens het Nedap Universitytraject mee in je team, maar de nadruk ligt echt op je studie. Wel kun je dat waarover je leert meteen in de praktijk toepassen. Daardoor versterken studie en werk elkaar enorm’, vertelt Erik.

“Wat ik gisteren heb geleerd, kan ik vandaag direct toepassen. Dat is echt gaaf”

Geavanceerd software ontwikkelen

Erik begon vanuit interesse in software ontwikkelen aan Nedap University en ontdekte toen dat het eigenlijk veel complexer en interessanter is dan hij verwacht had: ‘Je leert programmeertalen, maar achter een taal zitten hele concepten en theorieën. Als je die beheerst, begrijp je waarom bepaalde dingen wel of juist niet werken en waar een bepaalde programmeertaal geschikt voor is.’ Tijdens Nedap University verdiep je je ook in softwarearchitectuur en -design. Want hoe maak je software die nu goed werkt, maar die ook in de toekomst te onderhouden is? Hoe laat je verschillende stukken software communiceren via een netwerk? Hoe werken netwerksystemen eigenlijk? Als Nedap University alumnus leer je software ontwikkelen in de breedste zin van het woord. Binnen Nedap krijg je daarbij de kans om te kijken welke onderwerpen jou aanspreken. Je kennis van die onderwerpen ga je vervolgens verdiepen of verbreden. Dat begint al tijdens de colleges die plaatsvinden bij de Universiteit Twente.

“Eigenlijk kon ik nog helemaal geen software ontwikkelen voordat ik aan Nedap University begon, maar mijn interesse  was genoeg!”

Leren op je eigen manier

Nedap University is een pittig traject: er wordt wat van je verwacht. Erik voegt toe: ‘Mij heeft het traject me het vertrouwen gegeven dat Nedap een werkgever is die je uitdaagt en je de ruimte geeft waar nodig. Tegelijkertijd verwacht Nedap dat jij datgene doet waarvan jij denkt dat het belangrijk is voor de organisatie. Voor deze manier van werken moet je gedisciplineerd zijn, maar als je gemotiveerd bent, gebeurt dat vanzelf.’ Binnen Nedap en Nedap University krijg je alle ruimte en vrijheid om op je eigen manier te leren en jezelf te ontwikkelen. De verantwoordelijkheid over je eigen ontwikkeling als professional ligt immers bij jou.

Nedap University

Erik is bijna klaar met Nedap University en werkt bij Nedap Healthcare aan het ontwikkelen van Android applicaties voor het product Nedap Ons. Spreekt werken terwijl je leert en leren terwijl je werkt jou ook aan? Je kunt je nog tot 15 oktober 2018 aanmelden voor Nedap University.