‘Ik wil dingen bouwen waar mensen écht wat aan hebben’

Marjan Nelis Nedap

Marjan Nelis

Alumnus Nedap University

Omdat wiskunde overal in verstopt zit en je er van alles mee kunt doen, besloot Marjan Toegepaste Wiskunde te gaan studeren. Om vervolgens te ontdekken dat het programmeren haar eigenlijk het meeste aansprak. Maar hoe word je programmeur als je geleerd hebt voor iets heel anders? Nedap University bleek het antwoord. Nedap University is een opleidingstraject tot software developer waarin je leren en werken combineert. Interesse in en affiniteit met software zijn de belangrijkste criteria voor toelating. Je kunt je nog tot 15 oktober 2018 aanmelden voor deelname.

Blijven leren

‘Ik wil een hele goede developer worden zodat ik dingen kan bouwen waar mensen ook echt iets aan hebben’, vertelt Marjan. Nedap University was precies wat zij nodig had om dat te bereiken. Met de logische manier van denken die ze zich tijdens haar studie eigen had gemaakt, maar zonder echte voorkennis van informatica, melde Marjan zich aan.

Gelukkig bleken interesse in en affiniteit met software het belangrijkst te zijn voor toelating. Zo hebben veel deelnemers bijvoorbeeld programmeren als hobby. Wat alle deelnemers overeen hebben is hun leergierig- en nieuwsgierigheid. ‘Ik wil blijven leren’, vertelt Marjan. ‘De leukste dagen zijn de dagen waarop je nieuwe dingen leert.’

“Nieuwe dingen leren is leuk, maar de theorie direct kunnen toepassen in de praktijk is pas echt interessant”

Initiatiefrijk zijn

Als Marjan niet in de collegebanken zit, werkt ze bij de marktgroep Security Management van Nedap. Hier kiest zij zelf wat ze oppakt: ‘Ik stort mij steeds op een kwestie in de code die aansluit bij waarover ik op dat moment binnen Nedap University leer. Zo zorg ik er zelf voor dat theorie en praktijk goed op elkaar aansluiten.’ Veel vrijheid, maar tegelijkertijd veel verantwoordelijkheid. Want voor spek-en-bonen meedoen, is er niet bij.

Ook als Nedap University student ben je volwaardig lid van het team en werk je dus mee aan issues in de echte code. Uiteraard kun je altijd om hulp vragen en wordt je werk gecontroleerd. ‘Steeds als ik een collega om hulp vraag, krijg ik een college op zich. Iedereen hier heeft zoveel kennis! Maar als je iets echt kapot maakt, is ook het ook echt kapot, voegt Marjan lachend toe. Marjan werkte al aan de server, databases, user interface; aan leermateriaal geen gebrek.

“Als Nedapper moet je initiatiefrijk zijn  en doen wat je goed lijkt, zelf  stappen durven te nemen”

Team Nedap University

Nedap University wist Marjan vanaf de allereerste module te boeien: ‘De eerste module was meteen ontzettend interessant! We begonnen met nul kennis van Java en konden binnen acht weken een spel programmeren dat via een server met andere spellen communiceerde. Dat had ik niet verwacht!’ Dat het hard werken was, vertelt Marjan ook. De lessen gaan snel, maar als je de colleges volgt en veel oefent in het toepassen van de theorie is het volgens haar goed te doen. Bovendien wordt je hecht als Nedap University team dankzij het vele samenwerken dat je doet. Veel plezier maken is dus ook part of the deal!

Nedap University

Nedap University is een opleidingstraject tot software developer waarin je leren en werken combineert. Een wiskundige achtergrond, interesse in en affiniteit met software zijn de belangrijkste criteria voor toelating. Je kunt je nog tot 15 oktober 2018 aanmelden voor Nedap University.