Is Nedap University iets voor jou?

Anne-Greeth van Herwijnen

Software developer Healthcare

Eigenlijk zou ik bij Nedap aan de slag gaan als UX-designer, maar tijdens de kennismakingsgesprekken bleek dat ik het veel te leuk vind om dingen te maken. Dus vroegen ze mij of ik deel wilde nemen aan Nedap University zodat ik ook de praktische skills van software ontwikkelen leerde. Ik las wat het programma inhield en was enthousiast. Toen ik de sfeer bij Nedap en bij Nedap Healthcare proefde, wist ik: daar wil ik wel weer anderhalf jaar voor de collegebanken in!

Stevige basis in software ontwikkeling

Via Nedap University krijg je echt een stevige basis in software ontwikkeling. Daar was ik naar op zoek omdat ik na mijn master Human Media Interaction niet de onderzoekskant op wilde. Tijdens Nedap University volg je Bachelor Technische Informatica vakken. De opdrachten voor Nedap University studenten zijn altijd net een stuk ingewikkelder of meer aan de praktijk gekoppeld, zodat het programma meer dan genoeg uitdaging biedt!

‘Via Nedap University krijg je een stevige theoretische en praktische basis in software ontwikkeling.’

Technische teamplayer

Toen ik begon aan Nedap University wilde ik vooral technisch beter worden. Dat is gelukt. Daarnaast heb ik enorm veel geleerd over groepsprocessen en samenwerken. Je werkt namelijk heel veel met elkaar samen. In het begin was dat soms lastig, maar daar houdt het programma rekening mee. Tijdens de derde module leerden we over Scrum. Dat leerde ons elkaars manier van werken te begrijpen, te accepteren en te respecteren. Ook leerden we processen evalueren. Zo ben ik altijd erg praktisch en ga ik het liefst zo snel mogelijk aan de slag. Andere collega’s willen liever eerst alles tot in de puntjes uitwerken. Hoe richt je dan je werkproces in: wat gaan we uitzoeken? Wat gaan we meteen bouwen? Wie doet wat? Door wat je leert tijdens de verschillende modules, groei je als groep zodat je samen echt toffe dingen neer kan zetten.

‘We gebruikten algoritmes uit colleges en research en gaven daar onze eigen draai aan.’

Aan de slag met graaf iso- en automorfismen

Dat we groeiden als team was maar goed ook, want als eindopdracht mochten we het graaf isomorfisme probleem oplossen: graven (puntjes die door lijnen met elkaar verbonden zijn) kunnen namelijk op verschillende manieren getekend worden en toch hetzelfde zijn. Dat is een theoretisch probleem waar geen bewezen efficiënte oplossing voor is. Aan ons en de andere groepen de taak om die oplossing wel te vinden. En dat ook nog onder tijdsdruk omdat er een wedstrijdelement aan de opdracht gekoppeld was. Snel aan de slag dus met vragen als: zijn twee graven hetzelfde? Welke graven zijn hetzelfde? Hoe vaak kun je ze ten opzichte van zichzelf draaien zonder dat ze wijzigen en dus hetzelfde blijven?

‘Tijdens mijn Nedap University traject was ik naast student ook gedeeld product owner en presenteerde ik op onze klantendag.’

Bomen, isomorfen en algoritmes

Tijdens de eindopdracht over graaf isomorfismen moesten we steeds kiezen waarop we wilden focussen om de oplossing efficiënt te maken. We werkten in groepjes van twee en voegden onze onderdelen uiteindelijk bij elkaar. Dat was uitdagend, maar ook heel tof om te zien hoe je met allemaal goede ideeën een heel eind komt! Voor onze efficiënte oplossing gebruikten we slimme oplosmethodes voor bomen (grafen zonder cycles) en maakten we de grafen simpeler met behulp van modulaire decompositie. Ook waren we continu aan het checken of het algoritme bleef kloppen en we nog efficiënt bezig waren. Meer kan ik niet verklappen want de volgende groep Nedap University studenten gaat waarschijnlijk weer met dit probleem aan de slag! Uiteindelijk zijn wij in ieder geval tweede geworden. Geen verkeerd resultaat als je bedenkt dat we tijdens de wedstrijd ook nog een bug in onze code ontdekten en oplosten.

‘Ik ben technisch beter geworden en leerde enorm veel over groepsprocessen en samenwerken.’

De perfecte combinatie van theorie en praktijk

Al met al was het voor mij enorm gaaf om via Nedap University een stevige technische basis te krijgen. Minstens zo leuk vond ik het om te merken hoe we als groep groeiden. Inmiddels ben ik klaar met Nedap University en kan ik de kennis die ik heb opgedaan delen met mijn Nedap collega’s. Zij zijn steeds heel betrokken geweest bij mijn University traject, maar hebben mij tegelijkertijd altijd als volwaardig lid van het team behandeld. Terwijl ik studeerde aan Nedap University stond ik op de dagen dat ik bij Nedap werkte bijvoorbeeld ook al te presenteren op onze klantendag en was ik ook toen al gedeeld product owner. Voor mij was dit de perfecte combinatie van theorie en praktijk!

 

Alle deelnemers van deze editie van Nedap Universiy (vlnr): Anne-Greeth van Herwijnen, Mark Banierink, Dorien, Martijn Slot, Claudia Reuvers and Erik Huizinga

 

Nedapper Anne-Greeth van Herwijnen

‘Ik heb onlangs Nedap University afgerond. Ondertussen werkte ik ook al bij Nedap Healthcare als software developer en dat doe ik nu nog steeds met veel plezier! Het voelt goed om dankzij Nedap University een goede basis in informatica te hebben. Binnen Healthcare zoek ik nu naar wat ik leuk vind om te doen. Ik kijk bijvoorbeeld naar hoe we UX en development meer kunnen verenigen. Voor Nedap University rondde ik mijn master af: Human Media Interaction gericht op UX.’

 

Meer weten over Nedap University of inschrijven voor de  volgende editie?   Lees dan zeker even verder.