Leren programmeren

Liesbeth Wijers

Sotware developer Nedap Staffing Solutions

We kennen Liesbeth al uit de tijd dat zij begon met Nedap University. Waar staat zij nu? Net Nedap University afgerond en toch alweer bezig om een nieuwe ontwikkeltaal te leren. Zo gaat dat bij Nedap: je staat nooit stil. Omdat je als software developer meedenkt op alle niveaus – van het oplossen van een bug tot de visie van de marktgroep. Nedap University hielp mij om deze rol te kunnen vervullen. Ik begon hier met een master Biomedische Technologie op zak en zero ontwikkelervaring en werk nu als volwaardig software developer bij Nedap Staffing Solutions.

Developer op niveau

Nedap University heb ik onlangs afgerond. Sommige mensen vragen nu hoe mijn nieuwe baan bevalt. Dan moet ik lachen. Want ik ben al volledig onderdeel van het team vanaf het moment dat ik met Nedap University begon. Hoewel ik in het begin natuurlijk veel minder kennis en ervaring had. Dat was soms lastig omdat je bij Nedap als software developer op alle niveaus meedenkt: zit je ’s ochtends nog te puzzelen om een kleine bug op te lossen, daarna ben je bezig met de werking van een functionaliteit, het gebruik van een applicatie, de vormgeving van een proces, de roadmap van een product tot aan de visie van de marktgroep. Mijn studie binnen Nedap University bracht mij de kennis, kunde en het zelfvertrouwen dat ik hiervoor nodig had.

 

“Je staat met één been in het bedrijfsleven terwijl je tijdens de colleges alles over het vak van software developer leert.”

 

Werkend leren en lerend werken

Werken en leren combineren vond ik heel fijn. Het versterkt elkaar en dus ontwikkel je jezelf twee keer zo snel. Je staat al met één been in het bedrijfsleven terwijl je tijdens de colleges die je aan de Universiteit Twente en Technische Universiteit Eindhoven volgt alles over het vak van software developer leert. Dankzij mijn werk bij Staffing Solutions wist ik steeds heel concreet wat ik wilde leren. En door de nieuwe theoretische kennis, kon ik de praktijk beter plaatsen. Het verdelen van mijn aandacht tussen beide gebieden was best lastig. Maar de leuke, hechte band met de andere drie Nedap University deelnemers, het goede contact met docenten en natuurlijk het meewerken met mijn team maakten het een goede balans.

Nieuwe interface, nieuwe code, nieuw product

Voor mij geen zwart gat na het afronden van Nedap University. Ik ga verder met waar ik mee bezig was: de grote re-design van ons product PEP waarvoor we de hele interface vernieuwden en een groot stuk van de code opnieuw schreven. Daarnaast willen we een nieuw product opzetten waarmee we flexkrachten meer regie geven. We borduren voort op een gebruikersonderzoek dat ik tijdens Nedap University uitvoerde. Heel leuk dat dit ook echt praktisch toepasbaar is!

 

“Als developer bij Nedap denk je op alle niveaus mee: het leren gaat na Nedap University dus gewoon door!”

 

Clojure

Behalve wat we willen maken, onderzoeken we ook nog welke taal we daarvoor willen gebruiken. Er zijn verschillende programeerparadigma’s: wereldwijd zie je dat er meer interesse komt voor functioneel georiënteerde talen in plaats van object georiënteerde talen. Clojure is een voorbeeld van zo’n functioneel georiënteerde taal. Eén van mijn collega’s is hier helemaal enthousiast over. Dus leer ik deze ontwikkeltaal nu ook. Zodat we kleine onderdelen kunnen bouwen met clojure en Ruby (de taal die we nu gebruiken). En dan maar vergelijken. Zo onderzoeken we of deze taal past bij wat we willen gaan maken. Leuk, want zo blijf je uitgedaagd worden. Het leren gaat na Nedap University dus gewoon door!

 

Liesbeth Wijers

‘Ik studeerde Biomedische Technologie. Eigenlijk was het in mijn afstudeerrichting alleen mogelijk om te gaan promoveren. Maar ik wil graag op een meer concrete manier impact maken op het leven van mensen! Omdat ik programmeren ook heel leuk vond, besloot ik een balletje bij Nedap op te gooien om daar als software developer aan de slag te gaan. Daar is Nedap University uit voortgekomen. Achteraf gezien dapper van mij en van Nedap dat we die sprong hebben gewaagd!’