Ontwikkel de ontwikkelaar

Teun van Hemert

Developer & Productowner Nedap Healthcare

Hard werken, een goede sfeer en meteen veel ruimte voor eigen initiatief. Zo ervaren onze talenten het werken en studeren aan Nedap University. Als begeleider ben ik nauw betrokken: mijn University-kandidaat Joris help ik daar waar nodig en mogelijk. Want we verwachten veel eigen verantwoordelijkheid, maar helemaal in het diepe gooien we deelnemers natuurlijk ook weer niet.

Nedap University

Het vinden van de beste softwareontwikkelaars is een uitdaging. Ook voor Nedap. Daarom besloten we een jaar geleden met het opleidingsprogramma Nedap University te starten. Hiermee leiden we intern net afgestudeerde talenten op tot volwaardige softwareontwikkelaars. Zij werken bij Nedap en volgen theoretische vakken aan de Universiteit Twente en de Technische Universiteit Eindhoven. Net afgestudeerd en geïnteresseerd? Je kunt je nog tot 30 september inschrijven voor Nedap University.

‘Reken op veel leren en hard werken als volwaardig Nedapper.’

You never work alone

Iedere deelnemer aan Nedap University krijgt begeleiding van een collega uit de marktgroep waar hij voor werkt. Want we houden van zelfstandigheid, vrijheid en eigen ondernemerschap bij Nedap, maar we helpen nieuwe collega’s natuurlijk daar waar mogelijk! Mij werd gevraagd om ook iemand te begeleiden. Mijn antwoord was meteen ‘ja’, omdat ik mensen graag nieuwe dingen leer en het leuk vind om hen te helpen bij hun ontwikkeling. Dus begeleid ik nu Joris: ik help hem op weg binnen Nedap en met dingen waar hij tegenaan loopt in de opleiding. Elke twee weken praten we bij over hoe het gaat. Daarnaast bedenk ik samen met de andere begeleiders de opdrachten voor de deelnemers. Om vervolgens ook de kwaliteit van hun werk te beoordelen.

RobertStienezen-Nedap037

Functioneel lesgeven

Binnenkort mag ik als begeleider ook lesgeven binnen één van de praktijkmodules aan Nedap University. Iets anders, iets spannends en iets leerzaams! Deze praktijkmodules ontwikkelen en doceren wij als begeleiders zelf. We hebben het hierin over dingen die we onmisbaar vinden voor ontwikkelaars bij Nedap. Mijn deel van de module gaat over functioneel programmeren; belangrijk omdat we hiermee steeds vaker te maken krijgen in de dagelijkse praktijk. Andere onderwerpen waar we in verschillende modules aandacht aan besteden zijn: softwareontwikkeling en programmeren, computernetwerken, data en informatieverwerking, User Experience en algoritmes.

‘De studenten werken aan een product dat we wellicht echt gaan ontwikkelen.’

Leer Nedap kennen

Momenteel werken Joris en de andere deelnemers aan een project voor Nedap Staffing Solutions. Ze maken een portaal waar uitzendkrachten onder andere hun cv op kunnen zetten en op vacatures kunnen reageren. Het kan goed zijn dat we dit product ook echt gaan ontwikkelen en gebruiken. Dat zou leuk zijn! Mijn kandidaat werkt nu dus aan een opdracht voor een andere marktgroep. Heel handig, want zo leert hij goed de weg en mogelijkheden binnen Nedap kennen. We willen namelijk graag dat deelnemers bij ons blijven werken. Joris heeft al aangegeven dat hij geïnteresseerd is in wat we bij Nedap Healthcare doen, dus wat mij betreft kan hij hier zo aan de slag!

RobertStienezen-Nedap021

Studerend werken en werkend studeren

De ontwikkeling van onze deelnemers gaat heel snel: toen ze hier kwamen konden ze nauwelijks programmeren. Binnen een jaar maken ze al zelf producten! We merken nu dat de balans werk en studie binnen het programma varieert. Van de twee dagen studeren en drie dagen werken kwam in het begin niet veel terecht: de studiedruk lag te hoog waardoor veel van de tijd naar het theoretische deel ging. Logisch eigenlijk, want pas met de nodige kennis op zak kunnen studenten hun werk in de praktijk toepassen. Zo leren ook wij van het traject. En kunnen we een betere balans creëren voor de volgende groep die zich nu kan aanmelden voor Nedap University  om in november van start te gaan.

Nedapper Teun van Hemert

Ik werk als developer en productowner bij Nedap Healthcare. In deze rol begeleid ik twaalf ontwikkelaars binnen Nedap. Daar kon Joris dus nog wel bij. Voordat ik bij Nedap aan de slag ging studeerde ik Technische Informatica aan de Universiteit Twente. Bij Nedap spreken vooral de vrijheid om zelf je werkzaamheden te kiezen, de verantwoordelijkheid die je kunt nemen en het samenwerken met leuke collega’s mij aan.