In de prijzenkast: Red Dot Award

Erik Veurman

Hoofd Industrieel Ontwerp Nedap Library Solutions

Ineens heb je het, en dan win je ook nog: met het ontwerpen van de MidRanger won ik de prestigieuze Red Dot Award 2017. Dat was alleen mogelijk doordat ik ruimte kreeg om mijn idee, volgens eigen visie, uit te werken tot een echt product. De aanmoediging van mijn marktgroepleider en collega’s bij Nedap Library Solutions zorgden er vervolgens voor dat ik dit product ook instuurde voor de Red Dot Award. Dat ik ook echt zou winnen had ik nooit verwacht in de eerste baan na mijn afstuderen!

Een kans ruiken

Waar hebben bibliotheekmedewerkers en -bezoekers behoefte aan? Die vraag willen we bij Nedap Library Solutions continu beantwoorden. Zodat wij bibliotheken kunnen helpen innoveren. We hoorden dat de RFID-readers waarmee boeken en media op afstand gescand kunnen worden, niet altijd fijn werken. De bestaande afgeschermde reader is vrij groot en moet onder de tafel gemonteerd worden. Dat bleek onpraktisch voor bibliotheekmedewerkers: de reader wordt beïnvloed door metaal en als je hem te dicht bij je toetsenbord monteert of als er metaal in de tafel zit, werkt ‘ie niet meer goed. Ik rook een kans…

 

‘Mijn collega’s moedigden me aan om de MidRanger in te schrijven voor de Red Dot Award.’

 

Living the dream

Waarom zat die reader eigenlijk onder tafel? En waarom was ‘ie zo groot? Hoe kunnen we een esthetisch, kleiner en gebruiksvriendelijker model mogelijk maken? Een reader die gewoon óp tafel kan liggen. Door speciaal materiaal te kiezen, ferriet wat een gunstige invloed heeft op het RFID-veld van een reader, konden we het esthetische en dunne ontwerp ook technisch mogelijk maken. Dat leek mij een goed idee, dus kon ik aan de slag! Een flinke verantwoordelijkheid, die ook nog gepaard ging met vrijheid om het naar mijn eigen visie te doen. Dat is natuurlijk wat iedere industrieel ontwerper wil. Ik begon al snel met schetsen en het ontwerpen van prototypes, maar ging ook nog verder de diepte in: wat is exact het probleem, waar zitten knelpunten, wat doet de concurrent. Op deze manier is het ontwerpproces heel dynamisch.

Ontwerpen met visie

Na het schetsen was het tijd voor product development. Als industrieel ontwerper wil ik dat iedereen die met het product werkt er blij van wordt. Daarom sprak ik met eindgebruikers, maar ook met verschillende designers en salesmedewerkers binnen Nedap, en met productiemedewerkers. Want ik wilde ook weten hoe we de MidRanger op een fatsoenlijke manier konden maken. Je kunt wel een mooi product ontwerpen, maar als het vervolgens lastig te produceren is, ben je nog nergens. Daarom bezocht ik productiepartijen en gebruikte alle input om een product te ontwerpen dat nergens in de keten op weerstand stuit.

 

‘Ik wil dat iedereen die met een product te maken krijgt er blij van wordt; van eindgebruikers, designers  tot medewerkers van de productie.’

 

Meedoen of winnen?

Toen de MidRanger af was, kwam het onderwerp ‘awards’ in een gesprek met mijn marktgroepleider aan bod. Ik deelde mijn ambitie om ooit een Red Dot Award – één van de meest prestigieuze internationale designprijzen – te winnen. Hij moedigde me aan om de MidRanger in te schrijven. Zonder verwachtingen deed ik dat. En toen kwam er ineens een brief waarin stond dat we hadden gewonnen. Ongelooflijk en waanzinnig! Deze award is zeker te danken aan het feit dat ik mijn inzicht en visie ook echt mocht realiseren naar eigen inzicht. Het resultaat mag er zijn!

 

Prijzenkast

Een Red Dot Award winnen was één van mijn dromen. Fantastisch dat die nu uit is gekomen! De iF Design Award is een andere prestigieuze prijs; het zou geweldig zijn als ik die als industrieel ontwerper ook nog eens mag binnenslepen. Verdere dromen? Het werken aan complexe consumentenproducten zoals een auto, waarbij de kwaliteit van ieder afzonderlijk onderdeel uitstekend moet zijn. Maar voorlopig ontwerp ik bij Nedap Library Solutions hele andere boeiende producten die invloed hebben op de wereld van bibliotheken. En dat bevalt heel goed.

Nedapper Erik Veurman

‘Voor mijn studie Industrieel Ontwerp aan de Universiteit Twente studeerde ik af bij Nedap Library Solutions. Deze marktgroep had een vacature openstaan die mij goed paste, dus zo ging ik in 2013 aan de slag. Ik houd me sindsdien vooral bezig met de mechanica en productie van de producten. We zijn in onze groep maar met zijn twaalven, dus we hebben allemaal drie tot vier verschillende ‘petjes’ op. Je krijgt hierdoor veel verantwoordelijkheid en kansen om dingen op je eigen manier te doen. Dat had ik voor een beginnende functie niet verwacht, maar ik krijg echt de ruimte om te groeien.’