Schaapje, schaapje, wil je niet ontsnappen?

Nienke Bomers

Marketeer

Eén missie, één marktgroep. Maar dan wel een marktgroep verdeeld in vier disciplines. Alleen moeten die vier disciplines natuurlijk wel één blijven. Daarom gingen we bij Nedap Security Management schapen drijven. Logisch toch?

Heartbeat
Sinds kort werken we in onze marktgroep in vier disciplines: we hebben deze indeling gemaakt om efficiënter te kunnen werken. Maar een gevaar is natuurlijk dat er hierdoor vier aparte eilandjes ontstaan. En dat willen we niet. Daarom bedachten we de Heartbeat: een bijeenkomst die we twee keer per jaar organiseren om alle neuzen weer dezelfde kant en onze hartslagen weer in hetzelfde ritme te krijgen! Want doorgaans zijn de disciplines Direct Sales, Research&Development, Marketing en Delivery allemaal met een ander onderdeel bezig: het team van Direct Sales verkoopt de projecten aan onze klanten. Als een project verkocht is, zorgt ons Delivery team voor de projectondersteuning. Binnen het Delivery team richt Channel Sales zich ondertussen op het vinden van nieuwe partners die onze producten kunnen installeren. Daarbij motiveren zij deze partners ook om nieuwe projecten te verkopen. Waar de disciplines Research&Development en Marketing zich mee bezighouden spreekt voor zich! Vier collega’s uit de verschillende disciplines organiseren de Heartbeat. Die wordt ons dus niet van bovenaf opgelegd. Deze keer kozen we voor presentaties, een walking diner, Heartbeat Talks en laarzen-aan-en-gaan: schapen drijven dus.

We kozen voor presentaties, een walking diner, workshops en schapen drijven dus.

Tijd voor kwaliteit
De Heartbeat is er voor kennisoverdracht en teambuilding. We komen met de hele marktgroep bij elkaar, inclusief onze collega’s van buitenlandse kantoren. De onderwerpen van onze Heartbeat baseren we altijd op de vraag uit de marktgroep. We inventariseren dus eerst waar behoefte aan is, welke uitdagingen opgelost en welke kennis gedeeld moet worden en wat mensen na de Heartbeat mee naar huis willen nemen. Vervolgens gingen wij hiermee aan de slag. Met als resultaat goede, informatieve presentaties, leuke activiteiten en interactieve talks! Inhoudelijk focusten we ons tijdens deze Heartbeat op onze doelstelling: becoming Europe’s number 1! Hoe draagt ieder team hieraan bij? Daarnaast blikten we terug en vooruit: wat hebben we de afgelopen tijd gedaan? Wat gaan we in de toekomst doen? En dan was er natuurlijk nog het gedeelte teambuilding.

Het heartbeat team.
Het heartbeat team.

Volg de herder
We begonnen met vier presentaties door leden van ons Management Team. Zij maakten deze presentaties in nauwe samenwerking met ons als organisatie. Zo konden we waarborgen dat hun verhaal goed aansloot bij de vraag vanuit de marktgroep. En wisten we dus ook zeker dat het publiek tijdens de presentaties geboeid zou blijven! Na dit informatieve gedeelte was het tijd voor ontspanning. Hoewel… niet iedereen zag het onderdeel schapen drijven zo. De bedoeling was in ieder geval om een kudde schapen samen met je collega’s de juiste richting op te drijven. Dat lukte. Soms. En soms ook niet. Want schapen vinden altijd de zwakste plek waar ze dan vervolgens massaal doorheen breken. Leuk voor de toeschouwers, minder leuk voor de herders! Maar wel leerzaam. Want vervolgens kregen we tips hoe we onze samenwerking als team konden verbeteren. Zo bleek bijvoorbeeld maar weer hoe belangrijk het is om altijd te blijven communiceren. Ook of juist tijdens momenten van stress. Bijvoorbeeld wanneer een hele kudde schapen op je af komt stormen! Daarnaast werd weer duidelijk dat je het in je eentje niet redt: je hebt elkaar als team nodig om zo tot een goed resultaat te komen.

Lopen, eten, luisteren
Toen we eenmaal alle schaapjes op het droge hadden, gingen we terug naar Nedap waar we een walking diner hadden georganiseerd. Op verschillende plekken in het gebouw dienden we verschillende gangen op terwijl collega’s van andere marktgroepen daar een praatje hielden over vier onderwerpen die aansloten bij onze vier disciplines: hoe vergroot Nedap haar naamsbekendheid (marketing)? Hoe zorgen we ervoor dat onze partners altijd Nedap aanbieden bij hun klanten (sales)? Hoe ondersteunen we partners zodat zij snel en zonder vragen onze producten kunnen installeren (delivery)? Hoe bouwen we in verschillende teams aan hetzelfde platform (R&D)? Dat hadden we zo georganiseerd omdat we als Security Management natuurlijk onderdeel zijn van Nedap. Daaraan danken we een deel van ons succes en dat willen we dan ook niet uit het oog verliezen! Vaak ben je als marktgroep zo druk met je eigen werk, dat je bijna zou vergeten dat er nog zoveel andere marktgroepen bij Nedap aan hele toffe dingen werken. Goed om daar weer even aan herinnerd te worden.

Kennis delen tijdens het Walking Diner.
Kennis delen tijdens het Walking Diner.

Kleine, fijne discussies
Omdat deze Heartbeat in het teken stond van kennisoverdracht, hadden we de volgende ochtend nog zes Heartbeat Talks gepland. Deze talks hielden we in kleine groepen om discussie of overleg op gang te brengen. Dat lukte. Het waren dan ook zes interessante onderwerpen: variërend van de introductie van een nieuw product tot het aanboren van een nieuwe markt waarvan we nog niet zeker weten wat het gaat worden. De presentaties combineerden het technische en commerciële. Deze Heartbeat liet ons als marktgroep weer zien en voelen dat onze harten sneller gaan kloppen van alles waar we mee bezig zijn. Dankzij het intensief met elkaar praten en discussiëren over belangrijke onderwerpen, realiseer je je weer hoeveel moois we al bereikt hebben en wat we nog willen bereiken! De volgende Heartbeat organiseren vier andere collega’s uit onze verschillende disciplines binnen Security Management. Ik ben benieuwd!

Nedapper Nienke Bomers
‘Ik werk nu drie en een half jaar bij Nedap Security Management als marketeer. Leuk aan werken bij Nedap vind ik dat ieders mening telt. Het gaat niet om hoeveel ervaring je hebt, maar om de initiatieven die je neemt. De kansen, cultuur en werksfeer die hierdoor zijn ontstaan maken Nedap anders dan andere bedrijven. Dat we ook nog eens met heel veel jonge mensen samenwerken, er een erg leuke sfeer is en we vaak leuke dingen doen met collega’s (zoals de jaarlijkse zwarte cross en wintersport) dragen daar verder aan bij. Voordat ik hier begon, studeerde ik Communication Science aan de Universiteit Twente. Sinds kort werk ik aan het ontwikkelen van specifieke proposities voor specifieke segmenten. Samen met collega’s doe ik hiervoor marktonderzoek om zo ons verhaal en onze marketingcampagnes beter aan te kunnen laten sluiten bij de beleving van de klant. Ook hier werk ik met veel plezier aan!’