Van software op zolder naar database op je desk

Mark Banierink Software Developer Nedap

Mark Banierink

Software Developer Nedap Security Management & deelnemer Nedap University

Eigenlijk heb ik software maken altijd al als hobby gehad. Ik zat thuis vaak te prutsen; met databases, scriptjes en alles wat erbij komt kijken. Aanmelden voor Nedap University na mijn studie biomedische technologie was in dat opzicht een logische stap. Kiezen voor Security Management misschien wat minder, maar ik zit hier helemaal op m’n plek. Kan niet wachten tot ik volledig met m’n team mee kan draaien!

Better safe than sorry

Na mijn studie biomedische technologie wilde ik me in een andere sector verdiepen dan in de gezondheidszorg. Dus koos ik er – nadat ik werd toegelaten tot Nedap University – voor om bij de marktgroep Security Management aan de slag te gaan. Met name omdat wij hier naast het ontwikkelen van software ook met hardware componenten te maken hebben. Die bredere toepassing van technologie vind ik interessant. Inmiddels ben ik alweer een jaar onderweg en heb ik al veel code reviewing meegedaan en zelfs ook al wat bugs opgelost. Dat voelt goed, om zelf echt al wat bij te kunnen dragen. Nog veel leuker is het dat er nog zoveel te leren valt! Gelukkig kan ik mezelf bij Nedap altijd uit blijven dagen. En anders ga ik gewoon thuis weer verder met software ontwikkeling. Zoals mijn collega Roxie deed met het bouwen van zijn onnodig ingewikkelde testmachine.

De brede toepassing van technologie bij Nedap Security Management vind ik interessant’

Slimmere ik, slimme software

Ook al was ik hobbymatig al bezig met het bouwen van software, bij Nedap University begon ik bij de basis: leren programmeren. In de tweede module leerde ik over netwerksystemen: hoe werkt wifi? Hoe werkt internet? Die twee aspecten kwamen in de derde module samen: we combineerden programmeervaardigheden en kennis van netwerksystemen met nieuwe kennis van databases. Tijdens deze module kon ik al echt iets bouwen. En toen merkte ik meteen het grote verschil met zelf thuis ‘prutsen’. Ik heb nu veel meer kennis van al het onderliggende; hoe steekt het allemaal in elkaar? Welke mogelijkheden en welke frameworks zijn er? Waar zit het probleem en hoe bouw ik een passende oplossingen? Zodat de software die ik maak slim kan werken. En gebruikers daadwerkelijk verder helpt. Dingen die ik me voorheen nooit realiseerde.

‘Een half jaar geleden was me dit nooit gelukt!’

Distributed databases

Momenteel ben ik helemaal ondergedompeld in distributed databases. Omdat wij bij Security Management grotere klanten nog betere schaalbaarheid willen aanbieden, worden enkele onderdelen van de server in microservices geplaatst. Deze kunnen op losstaande hardware draaien omdat ze elk een eigen kopie bevatten van de database waarin de informatie van de beveiligde deuren staat. Maar ook al wordt data hierdoor verspreid opgeslagen, de verschillende services moeten natuurlijk wel dezelfde data bevatten. En dan moeten de services ook nog kunnen communiceren met elkaar. Een hele puzzel om te onderzoeken welk systeem of welke database hiervoor geschikt is. Ik schreef hier een klein serverprogramma voor, wat ik nu op meerdere computers zet om het vervolgens te gaan testen. Een half jaar geleden was dit me nooit gelukt! Dankzij de colleges tijdens Nedap University had ik nu binnen een halve dag een begin staan. Als ik straks in het klein getest heb wat de mogelijkheden zijn van de verschillende databases, gebruiken we dat resultaat om een keuze te maken, en kunnen we het voor onze klanten inzetten.Software developer Mark Banierink

Nedapper Mark Banierink

‘Er zat precies één week tussen mijn afstuderen en mijn start met Nedap University. Ik was enthousiast, dat was wederzijds en zo was het snel geregeld. Mijn werk bij Security Management heeft in feite niks meer te maken met het medische uit mijn studie biomedische technologie, maar ik mis het niet. Ik vind het veel te leuk om met software bezig te zijn!’