Verborgen wereld; kraak die code

Dorien Meijer Cluwen

Software Developer & deelnemer Nedap University

Ben je net klaar met je studie, net een maandje bezig met je eerste baan en dan belt Inge: of ik bij Nedap wilde komen werken en studeren. Ze zag dat ik bezig was met programmeren terwijl ik daar niet écht voor was opgeleid. Precies het soort mensen dat zij zocht voor Nedap University. Uiteindelijk wilde ik mijn nieuwe baan niet opzeggen. Maar een jaar later ging ik alsnog overstag en schreef ik me in voor Nedap University! Er ging een wereld voor me open, een waarvan ik wist dat ‘ie bestond, maar tot dat moment nog niet had gevonden.

 

Zoek en gij zult vinden

Soms merk je pas dat je honger hebt als je gaat eten. Mijn eerste baan wakkerdere mijn honger naar (leren) programmeren aan en Nedap University weet deze te stillen. Natuurlijk had ik al een jaar lang zelf wat geprogrammeerd. Ik was zelfs bang dat ze bij Nedap zouden vinden dat ik te veel ervaring had voor het University-programma. Maar nu kwam ik erachter dat er nog zoveel meer was! Het voelde alsof ik al die tijd maar een beetje had zitten ‘aankloten’ terwijl er nu een wereld voor me openging.

Praten met programmeurs

Wat ik kon, was een beetje programmaatjes schrijven, maar ik miste de kennis van het grotere geheel. Ik wist wel dat ik het gaaf vond, er meer mee wilde en er meer over wilde leren. Nedap University vult voor mij precies het gat tussen ‘ik programmeer en vind het leuk’ en ‘ik begrijp hoe je top-end software maakt’. Eerder werkte ik vooral met code die al geschreven was en kon ik niet beoordelen hoe we ons programma efficiënter konden maken. Het was alsof je jezelf een taal aanleert – wat je in feite natuurlijk ook doet  – zonder te praten met mensen die ook die taal spreken. Ik kon overleven, maar miste de interactie waardoor je leert van anderen. Gelukkig praat ik er nu op los met andere programmeurs! We werken samen aan code en ik leer hoe je elkaars code reviewt en verbetert.

 

‘Nedap University vulde het gat tussen ‘ik programmeer en vind het leuk’ en ‘ik begrijp hoe je top-end software maakt’.

 

Samen scrummen

Programmeren is uiteindelijk maar een klein stukje in het hele softwareontwikkelproces. Structureren, gebruikersonderzoeken, evalueren, in een team werken; het hoort er allemaal bij. Mijn laatste module ging over werken als team volgens de scrum-methode. Je leert werken met sprints, de nieuwste tools en steeds bespreken wat iedereen heeft gedaan. Het is heel dynamisch omdat je als team tegelijk aan de code werkt. Je merkt dat je met z’n zessen veel meer kunt doen dan alleen. Heel gaaf is dat!

Van je colleges moet je het hebben

Inmiddels ben ik op de helft van Nedap University. In het begin was ik bang dat ik me oud zou voelen tussen andere eerstejaars in de colleges. Gelukkig is dat niet zo; er heerst een hele leuke sfeer tussen de Nedap-deelnemers onderling, en met de docenten en andere studenten. De combinatie studeren en werk vond ik wel even wennen. In het begin kon ik binnen Nedap Staffing Solutions wel meepraten, maar nog niet meehelpen. Terwijl dat natuurlijk is wat je wilt! Door collega’s heel veel te vragen leer je gelukkig enorm veel. En naarmate de colleges vorderen begrijp je steeds beter wat je collega’s doen en waarom. Langzaamaan ben ik nu al zelf dingen aan het oppakken. Dat is uiteindelijk dus nog heel snel gegaan!

 

‘Programmeren is maar een klein stukje in het hele software-ontwikkelproces. Tijdens Nedap University verdiep je je in het hele traject.’

 

Nedapper Dorien Meijer Cluwen

‘Inmiddels ben ik halverwege het Nedap University programma. Momenteel hebben we collegevrij en werk ik aan een webapplicatie om potentiële klanten beter inzicht te geven in hoeveel tijd (en dus geld) onze applicatie hen kan besparen. Dat bleek namelijk een van de twijfelpunten die zij bij ons programma hebben. Het opzetten van de applicatie is een goede oefening voor mij om in de code te komen, want bij Nedap Staffing Solutions gebruiken we een andere taal dan tijdens colleges. Ook van het hele proces leer ik veel; ik zat tot nu toe al met mijn collega’s van sales, management en onze programmeurs om tafel om te bepalen wat de app moet gaan doen. Ik ben blij dat ik in mijn ‘schoolvakantie’ lekker aan de slag mag met ons eigen product.’