Over vinkjes en vijven

Claudia Reuvers

Ik liep in drie werelden tegelijk. Niet ineens natuurlijk. Zoiets groeit; langzaamaan word je van het een in het ander gezogen. Want achter alles wat ik tegenkom, zit weer iets anders. Niets is wat het in eerste instantie lijkt. Zo houdt het zetten van een vinkje me nu al dagen bezig. En vijf tekens worden er niet zomaar ineens zes.

Blijf maar leren

Ik blijf leren en ontdekken. Ook na een jaar bij Nedap University  is er nog zoveel waar ik meer van wil weten! En dat komt ook wel. Want het leren gaat snel doordat ik de theorie meteen in de praktijk kan brengen: de dagen dat ik niet op de Universiteit Twente ben voor colleges, werk ik namelijk gewoon mee met m’n team bij Nedap Healthcare. Ik ben nu ongeveer op de helft van mijn opleiding, maar ik blijf hier na Nedap University graag werken.

‘Achter alles wat ik tegenkom, zit weer iets anders’

Claudia Reuvers2

Technische dokter

Ooit wilde ik arts worden. Een droom die langzaamaan verschoof want techniek bleef mijn aandacht trekken. Dus ging ik Technische Geneeskunde studeren en haalde ik mijn Master in Biomedical Engineering. Het technische vond ik leuker dan het medische. Misschien omdat code voorspelbaar is. Mensen niet. Toch draag ik nu op mijn manier al iets bij aan betere zorg want enkele regels code van mijn hand draaien al bij duizenden gebruikers. Dat voelt heel tof. Ik heb mijn combinatie van techniek en de menselijke factor gevonden. Ik hoop met mijn werk zorgverleners te kunnen laten zorgen. Iets waar nu vaak te weinig tijd voor is omdat ze zoveel moeten registreren. Als dit dan moet, laten we het dan zo simpel en efficiënt mogelijk houden. Bijvoorbeeld doordat een vinkje in ons systeem anders komt te staan zodat de gebruiker nergens meer over na hoeft te denken. Vergemakkelijken, dat is mijn doel.

De werelden achter de code

Dat vinkje dus dat me bezighoudt… Dat vinkje moet het voor het systeem makkelijker maken om informatie uit de database te halen. Zonder veel uitzoekwerk. Want dat uitzoekwerk kost te veel tijd. Maar het vinkje op een pagina zetten blijkt het makkelijkste deel: er moet dan natuurlijk ook iets aan de achterkant gebeuren als de gebruiker er op klikt. Dus leer ik het systeem nu via nieuwe regels code dat er iets nieuws is en hoe zij dit kan gebruiken. Daarbij ben ik steeds op m’n hoede. Er mag immers niks omvallen door mijn aanpassingen. Het zetten van dit vinkje dompelt mij onder in andere werelden: Ons Administratie, Ons Groepszorg, Cupido (het systeem dat ervoor zorgt dat alle applicaties binnen ons systeem met elkaar kunnen communiceren) en OnsDB (het systeem waarmee onze databases up-to-date blijven).

‘Ik heb mijn combinatie van techniek en de menselijke factor gevonden’

Vervelende vijf

Andere uitdaging dan: verander een vijf in een zes. Simpel. Een veld mocht vijf tekens lang zijn en dat moeten er zes worden. Dus gewoon in het betreffende stuk code de vijf in een zes veranderen. Toch? Niet zo simpel. Want in onze database blijkt vast te staan dat het veld maar vijf tekens lang mag zijn. En nu? Wat gebeurt er als ik het toch verander? Verandert het dan ook overal? Duurt het updaten van de database niet te lang? Krijgen klanten er geen last van bij het updaten? Dit soort dingen kom ik onderweg allemaal tegen. Gelukkig krijg ik alle tijd om te ontdekken.

Nedapper Claudia Reuvers

‘Mysteries genoeg te ontrafelen hier. Ik wil alle soorten techniek die in ons systeem zitten leren kennen en ook nog alles er omheen; alle applicaties waar Nedap mee werkt. Alles eigenlijk wat ik nog niet goed ken. Zelfs als je met volledige kennis van programmeren hier begint, heb je veel tijd nodig om je weg in de code te vinden. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde inwerktijd voor een software engineer anderhalf jaar is, pas daarna is iemand volledig productief. Ik wil nog beter leren omgaan met de database in onze applicatie. Tijdens de colleges van Nedap University leer ik nu de basis, tijdens mijn werk voor Nedap Healthcare helpen mijn collega’s me om alles eigen te maken. Het meteen in de praktijk brengen is heel verhelderend.’